Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Danmark kräver nordpolen

Danmark kommer inom kort för första gången i modern tid fastslå att nordpolen är danskt. Den nya arktiska strategin innebär en förstärkning av den danska militärens närvaro. Risken är att initiativet leder till en öppen konflikt med Ryssland.

Knappt en vecka efter arktiska rådets möte om samarbete har ett dokument läckt ut där det bland annat heter att "kungariket väntas ställa krav på kontinentalsockeln i fem områden vid Färöarna och Grönland, däribland själva nordpolen". Därmed inleder Danmark en öppen konflikt med Ryssland och andra Nordpolsintressenter, skriver tidningen Information.

Tidningen noterar att kravet på nordpolen är något märkligt eftersom havsbottnen vid polen inte tros gömma några enorma olje- eller gasrikedomar av betydelse.

Utkastet som Information citerar väntas bli offentligt i juni och ska sändas till FN:s kontinentalsockelkommission "före 2014". Utkastet innehåller ingen argumentering för varför just Nordpolen är viktig för Danmark.

De fem arktiska länderna Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och USA har alla krav på områden i regionen. Flera av kraven överlappar och därmed ställs land mot land. Läget rimmar därmed illa med den bild av visst samförstånd och samarbetsvilja som Sveriges Carl Bildt tecknade efter arktismötet i Nuuk i förra veckan, då Sverige tog över ordförandeklubban från just Danmark.

Norge och Ryssland har redan sänt sina krav till FN, Kanada och Danmark har fram till år 2014 på sig.

Nordpolen har, trots bristen på naturresurser, ändå ett enormt symbolvärde och alla anspråk på området blir med automatik konfliktladdade.

När en rysk ubåt placerade en rysk flagga på havsbottnen under nordpolen 2007 möttes Ryssland av kraftig kritik.

Den nya arktiska strategin handlar också om en förstärkning av den danska militära närvaron, skriver Information.

Danska fartyg patrullerar redan i dag intensivt i de nordligaste delarna av Grönlands farvatten och så ska det förbli. Fartygen ska i framtiden säkras tillgång till dieselolja och andra förnödenheter från den amerikanska Thulebasen för att kunna vara ute längre.

Organisatoriskt planeras en sammanslagning av danska försvarets grönländska och färöiska kommando till ett nytt arktiskt kommando med placering i Nuuk. Den får förstärkning av en helt ny insatsstyrka, specialtränad för arktiska förhållanden. Den sänds ut från Danmark, när behov uppstår. Det arktiska jaktflyg som förutses i den senaste danska försvarsöverenskommelsen 2010–2014 nämns dock inte i strategidokumentet.

Försvarsminister Gitte Lillelund Bech sade dock på tisdagen enligt Ritzau att något beslut om att Nuuk blir säte för det nya arktiska kommandot inte är taget ännu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.