Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dansbandsveckan-i-malung-installd-en-del-foretag-kommer-fa-svart-att-overleva/

Ekonomi

Dansbandsveckan i Malung inställd: ”En del företag kommer få svårt att överleva”

Lasse Stefanz uppträder på Dansbandsveckan i Malung 2018. Varje år lockar evenemanget många besökare till kommunen.
Lasse Stefanz uppträder på Dansbandsveckan i Malung 2018. Varje år lockar evenemanget många besökare till kommunen. Foto: Erik Nylander

På torsdagen kom beskedet: Dansbandsveckan i Malung ställs in. Evenemanget lockar varje år många tusentals dansanta besökare till Malung – och nu finns en oro i kommunen för effekterna av att det ställs in. 

– En del av våra företagare tror jag kommer få jättesvårt att överleva, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälen. 

”Sju kvällar, sex pulserande dansbanor och 82 dansband. Nästan 100 000 besökare kommer varje år för att njuta av musiken, dansen och stämningen.”

Så presenterar Dansbandsveckan i Malung själva sitt evenemang, under parollen ”Alltid vecka 29”. Festivalen, där 82 dansband underhåller en ofta tillrest publik som bor på campingar och i uthyrda bostäder, har hållits samma sommarvecka varje år sedan 1986.

Men inte i år. På torsdagen kom beskedet om att årets dansbandsvecka ställs in på grund av coronakrisen. 

– Vi vet att det är otänkbart att hålla festivalen såsom läget är i dag, och det kommer inte bli någon förbättring. Vi kommer inte få tillstånd att driva en sådan här sak, säger Bertil Elfström, som är grundare och ordförande för Dansbandsveckan. 

För honom var det svårt att ta beslutet om att ställa in. 

– Det är det tyngsta beslut jag har varit med och tagit. För jag vet vad för konsekvenser det här får för hela samhället, säger han och fortsätter: 

– Jag har haft en tung natt och en tung dag. Så fort man slappnar av så kommer det. Det är som ett barn som man har varit med och skött. Så det är såklart tungt.

Även Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälen säger att beslutet påverkar invånarna i kommunen. 

– Det är väldigt ledsamt att dansbandsveckan inte kan genomföras. Men utifrån rådande situation finns ingenting annat att göra, säger han. 

Läs mer: Blir det ingen turism i sommar kommer det bli tufft.  

Hans Unander säger att det är Dansbandsveckan som sätter kommunen på kartan. Men den är också ekonomiskt viktig för många av kommunens företagare. För de som jobbar inom besöksnäringen och har butiker kan upp till 35 procent av inkomsterna komma genom inflödet av folk under vecka 29 (mitten på juli). 

– En del av dem tror jag kommer få jättesvårt att överleva när det här inte blir av nu. När vi dessutom har coronan - det blir två slag för våra småbutiker. Det finns en rädsla för min del att alla inte kommer klara av det här, säger Hans Unander.

Och det är inte bara för företagen som torsdagens besked blir en ekonomisk smäll. Många av kommunens föreningar får sina största inkomster under dansbandsveckan. 

– Det är allt ifrån ridklubben till bridgeklubben. Och det är här betyder enormt mycket för föreningslivet. 

Hans Ulander säger att en inställd dansbandsvecka också leder till en spiral, när det slår mot de invånare som hyr ut hus och lägenheter till de tillresta dansbandsälskarna. 

– Det har gjort att de kunnat få någon extra krona som de kunnat investera i andra saker. Och nu får även de mindre pengar att sätta fart på hjulen hos våra näringsidkare med, säger han. 

Det blir ett tufft år i Malung. Nu arbetar kommunen med att se hur man kan ta sig igenom det här året och har planerat in ett möte med Malungs handlare på tisdag. 

Hans Unander har siktet inställt på framtiden. 

– Vi får komma igen med nya tag till nästa år. 

Och även Dansbandsfestivalens grundare Bertil Elfström hoppas nu på nästa sommar, när dansanta människor förhoppningsvis åter kan fylla dansgolven vecka 29. Då ska det program som planerades till i sommar gå av stapeln.

– Vi klarar oss för vi har bra ekonomi tack och lov. Vi har pengar att starta upp nästa år igen, säger han. 

Läs mer: Malung är dansbandens Woodstock.