Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dansk energijätte säger farväl till kol

Det danska energibolaget Dong har medvind. Koncernen har gjort en kraftig utbyggnad av vindkraften och ska senast 2023 sluta elda med kol i sina kraftverk. Bilden föreställer ett annat bolags kolkraftverk i Tyskland. Arkivbild.
Det danska energibolaget Dong har medvind. Koncernen har gjort en kraftig utbyggnad av vindkraften och ska senast 2023 sluta elda med kol i sina kraftverk. Bilden föreställer ett annat bolags kolkraftverk i Tyskland. Arkivbild. Other: Pontus Lundahl/TT

Dong slutar med kol. Senast 2023 ska den danska energibjässens samtliga kraftverk eldas med andra bränslen.

– Framtiden tillhör de förnybara energikällorna och därför ställer vi om våra sista kolkraftverk till hållbar biomassa, säger vd Henrik Poulsen.

Beskedet applåderas av Lars Christian Lilleholt (Venstre), som är energi-, försörjnings- och klimatminister i den danska regeringen.

– Det visar på ansvar och mod, och kommer att bidra avsevärt till vårt mål om att 50 procent av det danska energibehovet ska tillgodoses av förnybar energi till 2030, säger Lilleholt.

Beskedet kom i samband med att Dong redovisade en vinst efter skatt på 13 miljarder danska kronor för 2016. 62 procent av rörelseresultatet kom under förra året från vindkraft, vilket motsvarar en fördubbling jämfört med 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.