Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dansk-maklare-foretrader-bara-saljaren/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Dansk mäklare företräder bara säljaren

Mogens Steffensen, franchistegare till den danska mäklarbyrån Home på säljuppdrag.
Mogens Steffensen, franchistegare till den danska mäklarbyrån Home på säljuppdrag. Foto: Anders Hansson

KÖPENHAMN. I Danmark företräder mäklaren säljaren och budgivningsprocessen är som regel stängd. 

– Det är mycket vattentäta skott mellan buden. Spekulanterna får veta att det finns flera konkurrerande bud, men aldrig hur stora summorna är, säger Mogens Steffensen, mäklare på Amager. 

Amager är en delvis konstgjord ö i Öresund. Här ligger bland annat Kastrups flygplats, Danmarks Radios tv-hus och kongresscentret Bella Center. 

– Arbetstillfällena gör att allt fler vill flytta hit och här finns en riktigt god mix av bostäder. Bostadsrätter i alla storlekar och småfamiljshus, säger Mogens Steffensen, franchistegare till den danska mäklarbyrån Home. 

Den här dagen ska han träffa en ny kund som vill sälja sitt hus, senare i veckan skrivs köpekontraktet på en tvåa i kvarteret bakom hans kontor. 

– Vi säljer ungefär hundra bostäder per år. Det går stadigt bra tycker jag, även om det definitivt har funnits perioder då vi har haft det bättre. Och antalet mäklare är alldeles för många, säger han. 

Medan den svenska mäklaren är en opartisk mellanman med en rådgivande funktion både för säljare och för köpare, är den danska enbart företrädare för säljarens intressen. 

– Det får aldrig råda några tvivel om att allt jag gör, sker med säljarens ögon. Däremot kan jag naturligtvis tipsa köparen om lämplig advokat när det blir dags att skriva köpekontrakt, säger Mogens Steffensen. 

Danska mäklaren Mogens Steffensen företag säjer cirka 100 bostadsrätter per år.
Danska mäklaren Mogens Steffensen företag säjer cirka 100 bostadsrätter per år. Foto: Anders Hansson

Det danska systemet påminner mycket om hur det ser ut i resten av Europa. Det säger Ola Jingryd, lektor i fastighetsvetenskap vid Malmö Universitet. 

– I Sverige sticker vi ut – fastighetsmäklaren sköter stora delar av affären och gör egentligen två personers jobb, utan att för den del få mer betalt än låt säga den danska mäklaren, säger han. 

En annan skillnad är att det sällan blir budgivning vid danska bostadsköp. Säljaren fastslår ett pris, som spekulanterna accepterar eller avslår. Vid stort intresse kan det bli tal om budgivning, men då är den sluten. 

– Det är mycket vattentäta skott mellan buden. Spekulanterna får veta att det finns flera konkurrerande bud, men aldrig hur stora summorna är, säger Mogens Steffensen. 

För en svensk kan den modellen se ”väldigt lustig” ut, menar Ola Jingryd. 

– Du lägger ditt skriftliga bud i ett kuvert och lämnar till mäklaren. Den som bjudit högst vinner och man kan inte buda över varandra. Just av den anledningen kan det ibland uppstå problem kring regelverket. Till exempel kan en intressent ifrågasätta huruvida ett visst bud är giltigt, i syfte att kunna lägga ett nytt bud. 

Danska mäklare företräder bara säljaren.
Danska mäklare företräder bara säljaren. Foto: Anders Hansson

Mogens Steffensen berättar att han oftast har enskilda visningar, ett sällskap åt gången. Mäklararvodet är som regel ett fast belopp – säljs bostaden över utgångspriset kan det dock bli tal om en viss procent av den överstigande delen. 

Homestyling, som har blivit populärt i Sverige, är inte särskilt vanligt. 

– Inte i vanliga bostadskvarter som dessa, möjligtvis i dyrare områden som på Strandvägen norr om Köpenhamn, men generellt är det inget som förekommer särskilt ofta här, säger han. 

Som regel skriver en säljare kontrakt med mäklaren på sex månader. Om mäklaren under den perioden inte lyckas sälja fastigheten uteblir ersättningen och säljaren kan vända sig till en annan mäklare. 

– Då får jag inte betalt för något, varken för fotografering eller för annonsering. 

En annan viktig skillnad mellan de nordiska grannländerna är att säljarens upplysningsplikt är strängare i Danmark. Säljaren har ansvar för att besiktiga bostaden och måste betala för dolda skador på huset i en period på tio år efter ägarbytet. 

– Det finns med andra ord flera skillnader mellan Sverige och Danmark. Den slutna budgivningen, tillsammans med mäklarens roll är det mest intressanta, inte minst eftersom dessa skillnader belyser hur speciell den svenska modellen är, säger Ola Jingryd. 

Läs även: I Finland bjuder man under priset 

Läs även: I Norge får mäklaren fakturera

Läs även: Så stor vinst gör din mäklare

Mäklarbranschen i Danmark

I Danmark företräder mäklaren säljaren. Vid kontraktsskrivning anlitar köparen en advokat. 

Säljaren bestämmer ett pris som intresserade köpare antingen accepterar eller avslår för att i stället ge ett lägre bud. 

Budgivning genomförs som regel bara när intresset är mycket stort. 

Budgivningen är ”stängd”. Spekulanterna skriver ned sina bud och ger till mäklaren. De får inte kännedom om varandras bud. 

Säljaren ansvarar för besiktning innan försäljning och har ansvaret för dolda skador i tio år. Det går att friskriva sig genom en försäkring.

Köparen har en ångerrätt på sex dagar, men måste betala en procent av köpeskillingen i vite. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.