Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Danska fiskare kastar tonvis med fisk i havet

Danska fiskare släppte ut 1.300 ton torsk förra året, enligt en undersökning. Arkivbild.
Danska fiskare släppte ut 1.300 ton torsk förra året, enligt en undersökning. Arkivbild. Other: Tommy Svensson

Fiskare i Danmark bryter mot EU-regler genom att kasta tillbaka tusentals ton småfisk i havet som ändå dör, enligt en ny undersökning.

Regelbrottet uppmärksammas i en undersökning som Danmarks Tekniska universitet (DTU) har genomfört på uppdrag av Danmarks Radio.

Enligt forskarna släppte danska fiskare i Östersjön ut tio procent av all torsk som fångats under 2016 – motsvarande 1.300 ton torsk.

– På alla fiskerier som vi har besökt sker en utsläppning av arter som det råder landningsskyldighet för, säger Jørgen Dalskov på DTU till DR.

Landningsskyldigheten infördes i EU för drygt tre år sedan. Lagen innebär att det är olagligt att släppa tillbaka all fisk och skaldjur som har en kvot inom EU, enligt Jordbruksverket.

Läs också: Quiz: Vad kan du om dansk ekonomi?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.