Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Danska medier: SAS räddas i sista stund

Räddad av gonggongen.
Räddad av gonggongen. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
SAS räddas undan konkurs med en ny tuff sparplan, uppger danska medier. Bland annat ska 1.000 personer sägas upp.

Sparpaketet ska läggas fram på måndagsmorgonen tillsammans med en framtidsplan för det krisande skandinaviska flygbolaget. Enligt danska TV2 och Berlingske Business, som tagit del av planerna, innebär åtgärdspaketet bland annat att över 1.000 personer får gå, och att lönerna sänks med 15 procent. SAS-koncernen har sammanlagt 15.000 anställda.

Berlingskes källor säger att en stor del av fackföreningarna redan har sagt ja.

Bankerna ska ha accepterat räddningsplanen, som innebär att SAS skär ned sina kostnader med tre miljarder svenska kronor. Det torde innebära att SAS får grönt ljus för att förlänga lån från SEB, Nordea och andra storbanker på 4,7 miljarder kronor. Lånen förfaller annars i juni 2013.

Men bankerna vill även ha statsgarantier. Regeringarna i Sverige, Danmark och Norge har vänt sig till EU-kommissionen för att få klartecken för sådana garantier.

Flygbolagets presschef i Sverige Malin Selander vill inte vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna om uppsägningar och lönesänkningar, inte före klockan 08.00 på måndagen, då planen ska presenteras.

En sak kan hon dock säga redan på söndagen, nämligen att planen inte påverkar SAS trafikprogram. Åtminstone inte tills vidare. Ett sparprogram i ett flygbolag skulle förstås också kunna föra med sig neddragningar av rutter.

– Det är en spekulation från din sida. Det får ni se i morgon, säger Selander till DN.se.

Facket är förteget inför morgondagens besked.

– Vi har under ett antal månader varit löpande informerade men vad det gäller den ekonomiska situationen så gäller sekretess, säger Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, till TT.

– Jag har full respekt för situationen som SAS är i, de ansträngda finanserna är ingen hemlighet. Men jag litar på att ägarna sköter det.

Inte heller Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening Unionen, vill kommentera läget för SAS ytterligare, enligt TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.