Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/danske-bank-stams-pa-miljardbelopp/

Ekonomi

Danske Bank stäms på miljardbelopp

Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum

Ännu en stämningsansökan mot Danske Bank har lämnats till dansk domstol. En stor samling internationella investerare kräver banken på 1,5 miljarder danska kronor för att ha undanhållit information i samband med penningtvättskandalen. 

Stämningen är en av flera som slagit mot Danmarks största bank efter penningtvättskandalen som rullades upp förra året. 

Den här gången är det ett 70-tal så kallade institutionella investerare – bland annat försäkringsbolag och pensionsfonder – som kräver banken på omkring 2 miljarder kronor. Det skriver Bloomberg

Investerarna menar att banken vilselett marknaden i åratal genom att inte berätta om vinsterna som gjordes på högrisktransaktioner i Baltikum, som senare ska ha visat sig utgöra den enorma penningtvätthärvan som uppdagades under 2018. 

Läs även: Nyckelperson i penningtvätthärvan hittad död

Stämningsansökan ska ha lämnats till en domstol i Köpenhamn under fredagen. Investerarna som gått samman om stämningen kommer enligt Bloomberg från en rad olika länder. Däribland USA, Kanada, Japan och Sverige. Det framgår inte vilken eller vilka svenskarna är. 

Tidigare i år lades en liknande stämningsansökan fram av en grupp internationella investerare. Den gången krävdes banken på ungefär det dubbla, omkring 4 miljarder kronor, för att ha mörkat kännedom om information om penningtvätthärvan. Investerarna menar att de blivit vilseledda och har lidit stor ekonomisk skada när skandalen uppdagades och aktiekursen kraschade. 

En annan stämningsansökan har lämnats till en domstol i New York, USA. Bakom den står en amerikansk pensionsfond som hävdar samma sak.  

Läs även: så tvättade storbanken miljarderna