Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Danskt budgetunderskott ökar

Danmarks budgetunderskott beräknas till 4,6 procent av BNP 2012, upp från beräknade 3,8 procent i underskott i år, rapporterar Reuters med hänvisning till den danska regeringen.

Räknat i danska kronor ökar underskottet från 68,2 miljarder till 84,5 miljarder, enligt onsdagens budget från finansdepartementet i Köpenhamn.

Av budgeten framgår även att regeringen upplever en betydligt snabbare inbromsning i danskarnas konsumtion än väntat. Privatkonsumtionen i landet beräknas bara öka med 0,3 procent i år, mot en tidigare prognos på 1,8 procent. För 2012 beräknas dock konsumtionen vända uppåt med 2,4 procent.

Budgeten kommer från en hårt pressad dansk koalitionsregering, med Lars Lökke Rasmussen från det liberalkonservativa partiet Venstre som statsminister.

Danmark är i recession, underskotten ökar och de inhemska bankproblemen och fastighetskrisen är inte över.

Lökke Rasmussens koalition är även pressad opinionsmässigt. I en färsk mätning fick oppositionen, med Socialdemokraterna i täten, 53,5 procent och Danmark måste hålla val senast den 12 november.

Vilket datum det blir är upp till statsministern.

Utsikterna för dansk tillväxt ser sämre ut nu än i maj, förklarar finansdepartementet i budgetförslaget för 2012. Och risken för ett mer uttalat bakslag har ökat, tillägger departementet.

Enligt onsdagens budget är siktet nu inställt på att Danmark senast 2013 ska följa EU:s stabilitetspakt, som inte tillåter budgetunderskott över 3 procent av BNP.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.