Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/darfor-ar-pfas-omstritt/

Ekonomi

Därför är PFAS omstritt

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Lotten Sunna

De senaste åren har högfluorerade ämnen, även kallat PFAS, varit ett hett ämne inom kosmetikabranschen. När sex sminkproducenter fasar ut ämnesgruppen ur produktionen väcker det frågor. Vad är PFAS egentligen?

Rätta artikel

Vad är PFAS?

Högfluorerade ämnen, även kallat PFAS, består av drygt 4.700 ämnen som en gång i tiden tillverkades för att stöta bort vatten, smuts och fett. I dag finns de svårt nedbrytbara ämnena i bland annat brandskum, dricksvatten och sminkprodukter. En del av ämnena misstänks orsaka cancer och vara hormonstörande. 

Vad gör PFAS i kosmetika?

Bland annat tack vare sin vattenavstötande effekt används ämnet i kosmetika. Exempelvis vid vattenfast mascara fyller PFAS en god funktion. Likaså kan ämnet jämna ut puder eller foundations på huden.

I dag är det oklart om högfluorerade ämnen är farliga att använda i smink. Det finns för lite forskning för att varken fastslå eller avfärda hälsorisker. Kosmetik- och hygienföretagen, KoHF, skriver på sin hemsida att Naturskyddsföreningen ägnar sig åt underbyggd skrämselpropaganda.  

– Det finns för lite fakta gällande hälsoriskerna, däremot finns det tydliga miljöproblem med användningen, säger Josefin Backman, biträdande chef för enheten kosmetika, vid Läkemedelsverket. 

Är PFAS farligt över huvud taget då? 

Även om det inte går att fastslå några hälsorisker med PFAS i kosmetika har ämnesgruppen visat oroväckande effekter på djur och miljön. Bland annat har kemikalierna orsakat leverskador och påverkat djurens reproduktionsförmåga. Studier av större befolkningsgrupper i Taiwan, USA och Kina med exponering för främst PFOS och PFOA, via förorenade miljöer, har antytt liknande men svaga samband. Spridningen av gruppen är så pass att forskare har hittat PFAS i blodet hos isbjörnarna i Arktis. 

– Eftersom vi varken vill eller gör försök på människor vet vi inte exakt hur ämnena påverkar oss. Varför välja något som kan vara farligt i stället för något vi vet är ofarligt, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. 

Vad säger EU? 

EU har listat nio högfluorerade ämnen som särskilt farliga. Trots det är endast ett förbjudet i dag, PFOS. Ett till ämne, PFOA, kommer förbjudas inom EU under året. I dag är det den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, som granskar högfluorerade ämnen i livsmedel. I Sverige arbetar bland annat Läkemedelsverket, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket med frågan om PFAS.

Vad kan jag göra?

Beroende på hur du känner kring PFAS finns det olika alternativ. Utifrån ett miljöperspektiv är det tråkigt att kasta kosmetika som redan är köpt. Om du däremot känner obehag av att använda produkten kan du skänka bort varan.

Naturskyddsföreningen har en ungdomskampanj som heter Surfejs. Genom att mejla till olika sminkjättar sätter kampanjen press på bolagen att sluta med PFAS. På deras hemsida finns det färdiga mallar att skicka vidare. 

– Du kan också ställa frågor i butikerna. Det är långt ifrån alla som jobbar i butik som vet vad PFAS är för något, på så vis sprids kunskapen inom företagen, säger Karin Lexén. 

DN kartlägger: Sminkjättarna som fasar ut kritiserade kemikalier