Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Därför blir kläderna vi köper kvar i garderoben

Fullt i klädkammaren.
Fullt i klädkammaren. Foto: Maja Suslin/TT

I modekretsar läggs allt mer fokus på hållbarhet. En undersökning från Myrorna visar att en stor del av svenskarnas kläder och prylar inte används. 

Fel storlek är vanligaste orsaken till att kläderna blir kvar i garderoben.

– För att åstadkomma miljönytta måste sakerna användas. Problemet i dag är inte att saker slits ut utan att de inte används, säger Nina Adler, kommunikatör på Myrorna. 

Kläder och elektronik är saker som i stor mån ligger och skräpar i svenskarnas hem. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Myrorna. Av de tillfrågade anger 89 procent att de har kläder hemma som inte används, för prylar är siffran 83 procent. 

– Vi fyller dyra kvadratmeter i hemmen med saker vi inte använder. Skulle sakerna komma till användning skulle miljönyttan bli enorm, säger Nina Adler. 

Svenskarna köper omkring 13 kilo nya kläder per person varje år. Det motsvarar 60 t-shirts eller 40 par byxor, enligt SCB. Den främsta anledningen till att kläder inte används är att storleken är fel, följt av att man har tröttnat på dem. 

– För att producera ett par jeans krävs ungefär 10.000 liter vatten. Om de oanvända jeansen i stället kan användas av någon annan när du köper nya går vattnet inte till spillo, säger Nina Adler. 

Sju av tio anger att de inte använder hälften, eller mindre av plaggen i sin garderob det senaste året. Fel storlek är den vanligaste anledningen till att plaggen inte används. 

– Konsumenter vill gärna belöna sig med att köpa saker, så vi vill lyfta fram användningen. Att säja saker på nätet, byta med vänner och familj eller skänka bort är bättre än att det ligger hemma, säger Nina Adler. 

Av de tillfrågade anger 72 procent att de inte använder hälften av de saker som finns i skåp och byråer. Utöver kläder anger de tillfrågade i hög utsträckning att elektronik, som exempelvis gamla mobiltelefoner, inte används. Tidsbrist anges som den vanligaste orsaken till att prylar inte används. 

– Det är främst konsumtionen som lyfts fram när vi pratar om hållbarhet. Det är viktigt att vi konsumerar mindre och att vi blir bättre på att återanvända i Sverige, för vi är inte särskilt bra på det, säger Nina Adler. 

 Av de tillfrågade anser 65 procent att de äger för mycket. Nina Adler rekommenderar en rensning av garderober och skåp. 

– Det är en belöning att rensa ut. Det är inne med ordning och reda. Det finns ett välbefinnande i att ha ordning och att inte ha för mycket saker, säger hon. 

Läs också: Bara en femtedel av våra kläder återvinns 

 

Tio anledningar till att kläder ligger oanvända

1. De är fel storlek

2. Jag har tröttnat på dem

3. Jag har glömt bort dem

4. De passar inte längre min stil

5. Det var ett felköp redan från början

6. Omoderna

7. Trasiga

8. Opraktiska

9. Jag har många likadana

10. De är fula

 

Så gjordes undersökningen

Undersökningen gjordes av marknadsundersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Myrorna. 1.026 personer svarade via en webbenkät den 17-18 januari 2018. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.