Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Därför blir lösen kapade på nolltid

Skyddar du också dina uppgifter i cyberrymden med lösenord som "123456" eller "password"? Dessa fantasilösa kombinationer toppar listan med kapade lösenord. Endast 30 av 128 000 undersökta lösenord är tillräckligt säkra, visar en ny undersökning.

Miljontals Playstation-användare blev nyligen utsatta för ett stort intrång. Då bestämde sig det danska säkerhetsföretaget Digicure för att undersöka uppfinningsrikedomen i de hackade kodorden.

– Nästan ingen uppfyller kraven för ett säkert lösenord. Många internetanvändare är extremt lata och utsätter sin digitala identitet för stora risker, säger Jesper Helbrandt, vd för Digicure.

Ett säkert lösenord ska vara ologiskt och blandas med små och stora bokstäver, specialtecken samt siffror — krav som sällan uppfylls, enligt Jesper Helbrandt. Han skyller delvis på företagen bakom internetsidorna.

– IT-bolag ställer ofta höga lösenordskrav i mejlprogram som företag betalar för. Men gratistjänster vill man inte krångla till, av rädsla för att skrämma bort användare. Vinstintresset ställs mot säkerheten, säger han.

Undersökningen visar att många nätsurfare väljer samma lösenord till flera plattformar – oavsett om det handlar om betaltjänster, Facebook eller mejlkonton.

Testa hur starka dina lösenord är här.

Vanligaste lösenorden

Säkerhetsföretaget Digicure har undersökt de hackade lösenorden bland Playstation-användare. Här är de vanligaste:

1. 123456

2. 123456789

3. password

4. 12345

5. 1234

6. 12345678

7. 123

8. winner

9. seinfeld

10. 1234567

Källa: Digicure

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.