Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Därför fejkade hon drömresa

Zilla van den Born lurade hela sin omgivning att hon var på en fem veckor lång drömsemester genom att lägga upp fejkade bilder på Facebook. Nu berättar hon varför för DN.

Studenten Zilla van den Born från Amsterdam har väckt uppmärksamhet i medier världen över med sina manipulerade bilder på Facebook. Bilderna föreställer bland annat vandringar i Asien, sol och bad på paradisstränder och möten med buddistiska munkar. Men i själva verket är de tagna i hemstaden.

Att låtsas vara ute och resa i fem veckor var en del av ett skolarbete och Zilla van den Born lyckades lura alla, till och med sina föräldrar. För att göra resan extra trovärdig skickade hon hem souvenirer och dekorerade sin lägenhet som ett asiatiskt hotellrum för att kunna skypa med föräldrarna.

– Jag ville göra folk mer medvetna om att många av de bilder vi ser är manipulerade. Alla vet att foton på modeller är bearbetade i Photoshop men vi glömmer ofta att även vi som privatpersoner manipulerar verkligheten i våra liv. Det gör vi mestadels i sociala medier, bland annat genom att filtrera vad vi väljer att visa och genom att lägga på filter i Instagram som gör bilderna vackrare, förklarar hon för DN.

Hur många visste att du fejkade resan?

– Bara min kille eftersom vi bor tillsammans. Han handlade mat så att jag bara behövde lämna lägenheten när det var nödvändigt för projektet.

Fem veckor är ganska lång tid, varför bestämde du dig för att låtsas vara borta så länge?

– Jag ville vara trovärdig och behövde tid för att testa alla olika idéer som jag hade.

Hur reagerade dina föräldrar och vänner när de fick reda på att du hade lurat dem?

– De blev först chockade, sedan förvirrade och arga över att de hade oroat sig för mig i onödan. Men till slut förstod de varför jag hade gjort det och nu litar de på mig igen. Jag hade inte gjort det om jag inte hade trott att mina föräldrar skulle stötta mig.

Ditt projekt har uppmärksammats i tidningar över hela världen. Trodde du att det skulle få den effekten?

– Nej, självklart inte, det är fantastiskt!

Varför tror du att det har fått så stor uppmärksamhet?

– Jag tror att många känner igen sig i det jag försöker förmedla. Förhoppningsvis har projektet varit en ögonöppnare för några som behövde påminnas om hur de manipuleras i sociala medier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.