Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/darfor-sloar-du-pa-jobbet/

Ekonomi

Därför slöar du på jobbet

Foto: Alamy

Surfa runt på Facebook och Youtube, dricka kaffe, boka resor eller prata i telefon. Flera timmar om dagen ägnar vi åt annat än att jobb under arbetstid. Sociologen Roland Paulsen vet varför vi maskar på jobbet.

Tidigare forskning visar att anställda lägger i snitt två timmar av arbetsdagen på aktiviteter som inte har något med arbetsuppgifterna att göra. I en ny bok beskriver Roland Paulsen, forskare i företagsekonomi vid Lunds universitet varför man maskar på jobbet och varför cheferna är så dåliga på att upptäcka – och avslöja jobbfusket.

Det finns flera olika anledningar till att så många låtsas jobba utan att utföra några egentliga arbetsuppgifter.

Läs mer: Lyfte inte ett finger på 14 år

– Det mest återkommande svaret på varför man maskar är att man inte tycker jobbet är meningsfullt. Det förekommer också att anställda vill hämnas genom att stjäla tillbaka pengar från företaget.

För många anställda är maskandet inte en aktiv handling utan en situation man hamnar i mot sin vilja och sedan kan vara svår att ta sig ur. När vi identifierar oss mycket med jobbet handlar det om att visa sig vara aktiv.

Läs mer: Trams på jobbet ökar kreativiteten

Den kategorin handlar nästan uteslutande om välutbildade lönegrupper som tex kontorsarbetare som har en expertis där det är svårt att kontrollera hur lång tid arbetsuppgifterna bör ta, enligt Roland Paulsen.

– Många blir glada till en början att de får mer tid på sig än vad som verkligen krävs. De behöver inte arbeta så mycket och ser det som en förmån, men med tiden blir det tråkigt, säger han.

Men leder inte fika och Facebook till att vi blir mer sociala och produktiva när vi väl jobbar?

– Forskningen går isär här. Det kan vara så men det blir lätt förskönande. Man kan säga att det tomma arbetet fyller en samhällelig funktion eftersom det ger en inkomst till människor. I takt med att vi rationaliserar bort arbete med teknik så startar vi hela tiden nya jobb som i många fall är diffusa och i värsta fall helt tomma, säger Roland Paulsen.

Läs mer: Därför är fikandet effektivt

Men ju längre tiden går för den som maskar desto svårare blir det att avslöja hur lite man gjort på jobbet. Både den anställde och även chefen riskerar att tappa masken.

– Ingen chef vill avslöja att verksamheten drivs av slöfockar. Då kan det vara mest rationellt för en chef att få verksamheten att framstå som effektiv trots att den inte är det, säger Roland Paulsen.

Att erkänna att man maskat kan få allvarliga konsekvenser för den anställde. En person som Paulsen intervjuade fick se sin tjänst nedskuren när han berättade hur lite han hade att göra på jobbet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt