Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Därför sover kineser på Ikea

Över 50 000 personer har läst artikeln om kineser som tar en tupplur på Ikea. DN:s korrespondent Torbjörn Petersson försöker ge en förklaring till sovandet på de svenska varuhusen.

DN:s fotograf Jonas Lindkvist besökte Ikea under en jobbresa i Kina för några veckor sedan. Med sig därifrån hade han 26 bilder av sovande kineser. Fenomenet hade redan uppmärksammats i franska tidningar och när DN lade ut bilderna på nätet fick de snabbt spridning. Nu har över 50.000 personer tittat på dem och läst artikeln.

Men frågan är varför det är så populärt att vila på Ikea i Kina. DN:s korrespondent Torbjörn Petersson har arbetat i landet i 9 år.

– Det finns inget exakt svar men i Kina höjer man inte på ögonbrynen om någon tar en tupplur på offentlig plats. Många bor trångt och obekvämt. På vintern är det kallt i lägenheterna och på sommaren varmt. Ikea blir en värmestuga på vintern och en avsvalkningsplats på sommaren, säger han.

Torbjörn Petersson har uppmärksammat det här tidigare och berättar att Ikea hela tiden har haft tålamod med besökare som sover.

– Om någon legat länge kan de säga till, annars är de beredda att ställa upp och byta lakan och jag tror att tålamodet har lönat sig. Ikea går bättre och bättre i Kina, säger han.

Finns det andra platser som är populära att sova på?

– Ofta ser man kineser som sover i sina bilar men Ikea är ett väldigt bra ställe med tanke på hur varuhuset är uppbyggt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.