Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Därför tjänar män på jämställdhet

02:06. Harry Potter-stjärnan höll brandtal inför FN. Nu sprids klippet som en löpeld över internet.

Män måste inse att de också vinner på ett jämställt samhälle. Det är det Emma Watson sätter fingret på i sitt tal, tror Tomas Agnemo, generalsekreterare för organisationen Män för jämställdhet.

Män för jämställdhet har funnits i över 20 år och jobbar för ett jämställt samhälle utan våld.

– Egentligen skulle man kunna beskriva oss som människor för jämställdhet eftersom både kvinnor och män arbetar för oss. Vi arbetar bland annat med att ändra på maskulinitetsroller och med våldsprevention, säger generalsekreteraren Tomas Agnemo.

Att skådespelaren Emma Watson höll ett tal inför FN där hon bjöd in män till kampen för jämställdhet ser han som positivt.

– Det var ett jättefint tal och det är bra att den här frågan lyfts på en global agenda. Emma Watson säger det många andra säger men hon säger det på ett personligt sätt som engagerar många.

Varför är feminism en fråga för män?

– Därför att män också tjänar på ett jämställt samhälle. Några exempel på det är att jämställdhet leder till att män får en närmare relation till sina barn och sin partner. Emma Watson tog också upp det faktum att självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna bland unga män. Det kan hänga samman med att män inte vet var de ska vända sig för att söka hjälp när de mår dåligt och att de inte vågar prata om privata saker med andra män.

Emma Watsons tal har inte bara väckt fått positiva reaktioner. Varför är det kontroversiellt att prata om feminism?

– Jag tycker inte att det är kontroversiellt men uppenbarligen finns det andra som tycker det. Jag tror att det finns en rädsla för det nya och att vissa tror att män skulle får det sämre om samhället blev jämställt.

Tomas Agnemo tycker att arbetet med jämställdhet har gått framåt i Sverige de senaste 20 åren.

– Det känns som att vi börjar nå den kritiska massan nu och fler börjar inse att jämställdhet leder till ett bättre samhälle för alla.

Vad kan män göra för ett mer jämställt samhälle?

– Det viktigaste är att agera i vardagen: till exempel sköta hushållet tillsammans med sin partner och dela på föräldraledigheten. Män kan också ta ett steg tillbaka och tänka på att låta alla komma till tals på jobbmöten och i andra sammanhang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.