Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Datacenter ger miljarder

Facebooks datacenter i Luleå har hittills gett 900 nya jobb och skapat affärer till ett värde av 3,5 miljarder kronor i Sverige. Det framgår av en ny ekonomisk studie.

I oktober 2011 etablerade det sociala medieföretaget Facebook sitt första datacenter på europeisk mark. Under våren har företaget börjat bygga ytterligare en datahall som ska stå klar nästa år.

I kölvattnet efter Facebook har flera andra globala koncerner följt, bland andra KnC Miner och Hydro 66 som också valt att placera stora datacenter i regionen. Den sammanräknade ekonomiska betydelsen sedan etableringen 2011 har beräknats i en studie av konsultföretaget Boston Consulting Group.

Fram till år 2020 beräknas nära 2 200 jobb ha skapats i direkt anslutning till Facebooks båda datahallar, enligt Boston Consulting Group. Dessutom kommer datacentret att ha bidragit till 4 500 heltidsjobb och skapat affärer till ett värde av 9 miljarder kronor.

Hittills, 2011–2013, har 900 nya jobb skapats kring Facebooks datahall och företaget har investerat 1,5 miljarder kronor i Sverige. Det sammanlagda värdet av investeringarna beräknas till 3,5 miljarder kronor.

– Framför allt har Luleå och regionen fått ett good will-värde som är enormt. Medieintresset från hela världen har varit otroligt stort. På 2,5 år har det skrivits 1 500–1 600 artiklar i internationell press, tv-kanaler som CNN har varit här och gjort reportage och en tysk ­manusförfattare har baserat en pjäs det som händer här, säger Matz Engman, vd på Luleå Näringsliv.

Matz Engman betonar att många fler globala företag är på väg att etablera sig i Luleå med omnejd. Förklaringen är att många goda förutsättningar finns på plats.

– Våra unika egenskaper är ett stabilt elnät, hundra procent förnyelsebar energi, låga energikostnader och en fantastisk intellektuell infrastruktur med Luleå universitet som länge jobbat med stora industrier i de svenska basnäringarna stål, malm och skog.

Det kyliga klimatet är också en avgörande fördel för stora datahallar. Facebook har också deklarerat att ”Luleå has a very welcoming business climate”. (Luleå har ett väldigt gott affärsklimat.)

Luleås kommunalråd, Yvonne Stålnacke (S), är mycket nöjd med näringslivets utveckling i kommunen.

– Det här är ett utmärkt exempel på vilken betydelse ett globalt företag som Facebook kan ha för den lokala och regionala ekonomin, säger hon.

Facebook får statligt stöd i form av ett regionalt investeringsstöd på 36 miljoner kronor från Tillväxt­verket. För den första hallen fick företaget 103 miljoner kronor i statligt stöd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.