Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dataspelshjalten-mei-ny-symbol-i-hongkongs-protestrorelse/

Ekonomi

Dataspelshjälten Mei ny symbol i Hongkongs proteströrelse

Foto: Mehdi Chebil

PEKING. Hjälten Mei i onlinespelet Overwatch har plötslig blivit en symbol för Hongkongs proteströrelse. Bakgrunden är att bolaget bakom spelet, Activision Blizzard, förargat spelare genom att stänga av en e-sportare som visat sitt stöd för demonstranterna. Genom att göra Mei till frihetskämpe i Hongkong hoppas de skada Blizzard ekonomiskt.

Tidigare i veckan beslutade amerikanska spelbolaget Activision Blizzard att stänga av den professionella e-sportaren Ng Wai ”Blitzchung” Chung. Anledningen var att han iklädd gasmask under en intervju efter en match i spelet Hearthstone utropat ”frige Hongkong”. 

För datorspelsutvecklaren Activision Blizzard, som har många spelare i Kina, var den typen av politiskt utspel inte acceptabelt. Förutom avstängning i ett år drogs ”Blitzchungs” prispengar in.

Men om beslutet gladde Kina så väckte det stor upprördhet i spelarvärlden. Protesterna haglade. #BoycottBlizzard trendade på Twitter och spelare uppmanades att avinstallera alla bolagets spel. 

Nästa drag blev en uppmaning att göra Mei, hjälte i Blizzards spel Overwatch, till en symbol för proteströrelsen. 

Karaktären Mei kommer i spelet från Xi’an, en av Kinas äldsta städer. Men i onlinevärlden finns nu tusentals inlägg där hon framställs som en aktivist som kämpar för Hongkongs frihet. 

https://twitter.com/ledwek/status/1182361513731985408

 

https://twitter.com/UwuCassidy/status/1182314540396138497

 

Förhoppningen i spelarvärlden är att draget ska få Kina att släcka ned Overwatch, på samma sätt som Nalle Puh numera är förbjuden efter att den saktmodiga björnen liknats vid president Xi Jinping. 

Blizzard är inte det enda amerikanska företaget att bli inblandat i konflikten mellan Hongkong och Kina på senare tid. Tidigare i veckan upprördes Kina av att managern för det amerikanska basketlaget Houston Rocket, Daryl Morey, twittrat sitt stöd för Hongkong. Genast drog sig kinesiska sponsorer ur den amerikanska basketligan NBA, trots att företrädare från ligan gjorde sitt bästa för att ta avstånd från inlägget. 

För både NBA och Blizzard är Kinas enorma marknad av stor vikt. Tio procent av Activision Blizzards inkomster beräknas komma från Kina och kinesiska mediejätten Tencents sändningar från förra säsongens NBA-liga hade nästan 500 miljoner tittare.