Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Datorägare krävs på tv-avgift

Radiotjänst har börjat kontakta dator- och surfplatteägare för att kräva in tv-avgift skriver Computer Sweden.

– Vi har börjat lite försiktigt nu, och de personer som vi kontaktar uppger oftast om de har någon utrustning, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, till tidningen.

När SVT tidigare i år började sända sina kanaler på nätet blev surfplattor och datorer med internetuppkoppling belagda med tv-avgift. Då sade SVT:s vd Eva Hamilton till TT att Radiotjänst inte skulle börja kartlägga surfplatte- och datorinnehavare.

– Nej, nej, och de kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras, sade Hamilton.

Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson förnekar att bolaget "jagar" dator- och surfplatteägare.

– Eva Hamilton har sagt att vi inte ska jaga datorägare men om vi inte tillämpar lagen är vi riktigt illa ute. Men vi jagar ingen och har aldrig gjort det, säger Johansson.

Däremot ringer Radiotjänst numera upp hushåll och talar om att de måste betala tv-avgift om de har en dator som är internetansluten eller en surfplatta, även om de inte har någon tv.

– Vi kontaktar hushåll som inte är registrerade för tv-innehav och informerar om lagstiftningen när det gäller tv-innehav. Fler apparater är nu avgiftspliktiga, till exempel datorer och surfplattor. Och vi för nu en dialog med våra kunder om de har utrustning som är avgiftspliktig, säger Johansson.

Johansson understryker att individen själv har ansvar att anmäla till Radiotjänst om de har någon utrustning som kan ta emot reguljära tv-sändningar.

– Nu gör inte alla det, av okunskap förmodligen. Då har vi valt att kontakta dem i stället och informera om vad som gäller.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.