Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Datorhjälp hemma kan bli avdragsgill

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En statlig utredning vill ha skatte­avdrag för it-tjänster i hemmet. Framför allt äldre tros ha stort intresse av avdraget, som skulle kosta staten upp till 166 miljoner kronor årligen.

Hjälp med krånglande bredband och rensning av datorer bör bli avdragsgillt. Detsamma gäller handledning och utbildning för personer som behöver hjälp för att komma ut på nätet. Det är en del av förslagen som Digitaliseringskommissionen på torsdagen överlämnar till it-minister Mehmet Kaplan. Tanken är att avdraget ska höja den allmänna teknik­kunskapen, speciellt i grupper där den är låg.

Läs också: ”Man måste kunna tekniken för att vara med i samhället.”

”Orsaken är att marknaden inte är villig att tillhandahålla tjänster till ett pris som konsumenter är villiga att betala”, skriver kommissionen i sitt delbetänkande.

Enligt Jan Gulliksen, Digitaliseringskommissionens ordförande, saknas denna typ av tjänster i princip helt på marknaden.

– Det finns i stor utsträckning en frustration bland människor. Man får inte bredbandet att fungera eller lyckas inte koppla ihop tv:n med internet på rätt sätt. Det finns mängder med tekniska problem som jag tror var och en känner igen.

Förslaget är att baka in it-tjänster i de avdrag för hushållsnära tjänster som redan finns, rut- och rot­avdrag. Det skulle betyda avdrag på skatten på upp till 50.000 kronor per person och år. Enligt kommissionens prognos skulle 830.000 personer ta del av avdraget, vilket skulle betyda 166 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter. Detta när skatt, arbetsgivaravgift och moms från nästan 1 300 nya arbetstillfällen har räknats in.

Om rut- och rotavdrag sänks till 25.000 kronor, samtidigt som ar­bets­givaravgifter för unga höjs, skulle knappt 1.000 arbetstillfällen skapas och kostnaden för staten bli 78 miljoner kronor. Då bygger prognosen på att 635.500 personer skulle använda avdraget.

Uträkningen gjordes före veckans regeringsbesked om att rotavdraget ska sänkas från 50 till 30 procent.

Branschorganisationen It- och tele- ­­komföretagen har i flera år lobbat för nästan exakt det avdrag som nu föreslås.

– Vi har lyssnat på många grupper och letat fram det vi tycker fungerar bäst. Jag kan inte säga att vi har specifikt lyssnat på It- och telekomföretagen. Pensionärsorganisationer har fört fram att det här kan vara ett viktigt stöd att få, säger Jan Gulliksen.

Intresset bedöms vara något hög­re bland kvinnor än bland män, och en stor målgrupp är enligt kommissionen äldre. De anlitar redan professionell hjälp i högre grad än andra.

Kommissionen föreslår också kommunala digitala servicecenter, platser där mindre it-vana ska kunna använda offentliga digitala tjänster.

Fakta.

Sverige ligger fortfarande i världstoppen i internationella rankningar av it-mognad, men tappar mot vissa länder, rapporterar Digitaliseringskommissionen.

Kommissionen betonar dock att det beror på andra länders offensiva satsningar, snarare än att Sverige skulle ha blivit sämre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.