Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/datum-da-maste-julklapparna-vara-skickade/

Ekonomi

Då måste julklapparna vara skickade

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Om familjefriden ska vara intakt även efter julfirandet kan det vara bra att komma ihåg även de avlägsna släktingarna.

Här är datumen att lägga på minnet för att paket och julkort ska komma fram i tid – och det ska du tänka på innan du postar.

Att paketen är hela, levereras i tid och är enkla att hämta ut kanske många ser som ett minimikrav för julklapparna. Men då är det viktigt att avsändaren gjort sitt. 

Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord, har tre tips till dem som skickar paket i jul.

– Det viktigaste är att packa och emballera paketen ordentligt. Det är en tuff tillvaro att vara ett paket, så det är viktigt att det finns stötdämpande material som skyddar. Många tänker nog inte på att paketen ska klara många olika steg innan kommer fram till mottagaren, säger hon.

Flest paket får oftast familjernas minstingar. Men den som ska posta julklappen gör bäst i att ändå adressera paketet till föräldern.

– När det är jul vill ofta mor- och farföräldrar skicka något till barnbarnen. Om man adresserar paketet till barnet kan det bli lite krångel om det inte har en egen legitimation. Därför är det bättre att skicka paketet till någon vuxen i familjen, säger Maria Ibsén.

Hennes sista tips är att inte vara ute i sista minuten när klapparna ska postas. 

– Även om man kan lämna in paket till och med den 19 december hos oss är det alltid bäst att ha lite marginal. Det gäller även när man beställer paket på nätet. Så var ute i god tid.

Antalet paket som hanteras ökar lite för varje jul, berättar Maria Ibsén. Mest ökar paketen som beställs genom e-handeln. Så ser det ut att bli även i år. Under årets Black Friday-helg hanterade Postnord 55.000 fler paket än under fjolårets.

Julkorten blir däremot färre för varje år, även om traditionen är viktig för många, enligt Maria Ibsén.

– Vi brukar alltid fråga svenska folket och det alltid fler som svarar att de vill ha julkort än vad som faktiskt skickar. Det speglar nog lite hur man ser på dem. Alla kanske inte har tid att skicka. Man kanske har ambitionen men inte hinner med. 

 

Läs mer: Postnords vd: Vi har ett samhällsuppdrag