Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Datumet som gör din Iphone obrukbar

Vissa modeller av Iphone blir obrukbara om datumet ändras manuellt till den 1 januari 1970.
Vissa modeller av Iphone blir obrukbara om datumet ändras manuellt till den 1 januari 1970. Foto: Alamy

Vissa modeller av Iphone, Ipad och Ipod riskerar att bli obrukbara om datumet ändras manuellt till den 1 januari 1970, rapporterar Guardian

Datumbuggen finns i de modeller av Iphone, Ipad och Ipod touch som använder 64-bitars processorer med operativssystemen Ios 8 eller Ios 9. Det handlar alltså om Iphone 5S och senare modeller, Ipad Air, Ipad mini 2 samt sjätte generationen av Ipod touch eller senare modeller. 

Datumbuggen innebär att apparater som stängs av efter att datumet satts till 1 januari 1970 fastnar i en omstartsloop.

Risken att någon oavsiktligt ändrar datumet i sin Iphone, Ipad och Ipod är liten. Det krävs en hel del skrollande och att de nya inställningarna för datum och tid sparas, och sedan skrivs in på nytt. Det har hänt att datumet på demoexemplar i Applebutiker ändrats avsiktligt så att enheterna blivit obrukbara, enligt tidningen.

Via trådlösa nätverk skulle någon med stora kunskaper på området kunna manipulera datumet i enheter som är inställda på ”Ställ in automatiskt” så att det ställdes in på exempelvis 1 januari 1970. Datumet är ett slags år noll i datorsammanhang. Så kallad unixtid anger hur många sekunder som förflutit sedan midnatt den 1 januari 1970. 

Apple undersöker hur man ska fixa buggen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.