Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

David möter Goliat i kamp om bitcoin

Foto: Damien Loverso / Alamy

På torsdagen kommer ett EU-besked som kan avgöra om växlare av bitcoin ska tvingas att betala moms. Allt började med en fråga som utvecklaren David Hedqvist ställde för tre år sedan.

På torsdagen kommer ett domförslag från EU-domstolens generaladvokat om huruvida växling av bitcoin ska undantas momsplikt eller inte. Frågan har manglats inom den europeiska och svenska byråkratin i flera år.

Bakom processen står mjukvaruutvecklaren David Hedqvist och den fråga han ställde 2013. 

Vid sidan av sitt jobb driver han sajten bitcoin.se, som är en informationssajt och ett forum för den virtuella valutan bitcoin. För tre år sedan gick han i tankarna att utöka med en växlingstjänst för bitcoin. Och för att reda ut om han skulle bli tvungen att redovisa moms för växlingen vände sig David Hedqvist till Skatteverket.

– Men jag fick oklara besked, så jag skrev till Skatterättsnämnden för att få ett förhandsbesked. Det tog något år sedan kom ett besked som var positivt, säger han.

Skatterättsnämnden slog fast att bitcoin är ett betalningsmedel och att växlingen därför ska undantas momsplikten. Men Skatteverket menade att nämnden tolkat EU:s direktiv i frågan fel och överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen – samt yrkade på att den skulle vända sig till EU-domstolen för att få ett förhandsavgörande.

– Vi höll inte med om nämndens resonemang. Sedan tyckte vi att det även var viktigt att få en klarhet kring bitcoin och moms, säger Martin Loeb, rättslig expert på Skatteverket.

I dag befinner sig David Hedqvist i slutet av en juridisk process där hans argument ställts mot dem från svenska staten, Tyskland och Estland. Till sin hjälp har han en av Stockholms mest prestigefyllda affärsjuridikbyråer. Kostnaderna täcks av några av bolagen inom bitcoinbranschen, som alla skulle tjäna på ett positivt besked.

– Det är viktigt för dem eftersom att det gäller om deras provision som växlingsföretag ska vara momspliktig. Det är också viktigt för bitcoin ur ett större perspektiv, om det ska likställas med andra valutor, även om detta bara rör momsbiten, säger David Hedqvist.

Men för din del, är det affärsmässiga motiv eller bitcoins ställning som valuta som är drivkraften?

– Jag tycker att det är kul om bitcoin får chansen på lika villkor. Det är en utmanare mot banker och kreditkortsföretag och det är en bransch som kan behöva konkurrens och nytt blod.

– Det är även viktigt att ny teknik inte stoppas upp av lagar och regler som släpar efter, säger David Hedqvist.

EU-domstolen är inte bunden att rätta sig efter generaladvokatens domförslag men det brukar väga tungt när domarna fattar sitt beslut.

Även om EU-domstolen slutligen skulle döma till David Hedqvist fördel är han inte säker på att han kommer att fullfölja planerna och starta sin växlingstjänst.

– Vi får se. Jag håller på att göra om sajten men det finns andra sätt att tjäna pengar på den domänen än växlingen, säger han och fortsätter:

– Jag skulle vara glad om det blev en dom till vår fördel. Det hade varit kul att ha bidragit på något vis.

Bild i text: David Hedqvist

Läs också: Linus Larsson: Domstolen rår inte på valutan


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.