Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De betalade mest skatt i Sverige

Amerikanska Barbara Bergström betalade mest skatt i Sverige inkomståret 2012. Sedan är det idel finanskändisar – och en spelmiljardär – på topplistan.

Bergström, som nyligen sålde aktiemajoriteten i Internationella Engelska Skolan, betalade hela 207 miljoner i skatt till staten för 2012. Därmed är den numera Floridaboende amerikanskan nummer ett i svenska skatteligan, uppger DI som refererar till Skatteverkets statistik.

Tvåa på listan är H & M-arvtagaren Lottie Tham som fick en skatteräkning på 168 miljoner. Hennes bror Stefan Persson brukar ligga först, men har halkat ner till 19:e plats med 39 miljoner i betald skatt mot exempelvis 815 miljoner 2010.

Finansmannen Fredrik Lundberg, som levererade in 122 miljoner kronor, är trea på "skattetoppen". Fyran är "Notch", det vill säga spelutvecklarmiljardären Markus Persson. Han står bland annat bakom äventyrsspelet Minecraft och betalade 88 miljoner i skatt, vilket är något mer än Lars-Göran Blank som startade hemmafixarkedjan Jula och fyllde på statskassan med 71 miljoner.

Finansmannen Gustaf Douglas och hans barn Carl och Eric hamnar längre ner, men tillsammans betalade de 177 miljoner.

Hela den svenska offentliga sektorns skatteintäkter var 1 515,9 miljarder kronor i fjol, enligt siffror från Ekonomistyrningsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.