Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/de-bygger-sitt-eget-fibernat-ute-i-skargarden/

Ekonomi

De bygger sitt eget fibernät ute i skärgården

Bild 1 av 5 Bengt von Schedvin och Bengt Adlén i samtal med grävmaskinföraren Johan Engqvist. Just detta arbete är ett samarbete mellan Förängsudden Fiber och Vattenfall. Både el och fiber ska dras in till de nybyggda lägenheterna.
Foto: Adam Daver
Bild 2 av 5 Längs med vägarna på Blidö syns spåren efter stormen Alfrida. Byanätets nedgrävda fiberkablar klarade sig utan skador och gick därför att använda med hjälp av batteribackup eller elverk.
Foto: Adam Daver
Bild 3 av 5 Bengt Adlén vid en av noderna på ön. Vid elavbrott går knutpunkten att driva med hjälp av generator.
Foto: Adam Daver
Bild 4 av 5 John-Olov Carlsson bor alldeles intill en av noderna. Vid ett eventuellt strömavbrott eller driftfel är han först på plats.
Foto: Adam Daver
Bild 5 av 5 Bengt Adlén och Bengt von Schedvin menar att de senaste 7-8 årens arbete varit viktigt för hela ön. ”Vi ser det här med fiber som en livsnerv. Finns inte den blir vi med den digitala tekniken som finns i dag helt isolerade”
Foto: Adam Daver

Runt 100.000 hushåll i Sverige uppskattas få tillgång till snabbt bredband genom landsbygdsprogrammets stödpengar. En av de föreningar som fått stöd finns på Blidö i Norrtälje skärgård.

– Det handlar om att säkerställa att bygden överlever, säger Bengt von Schedvin, styrelseledamot i föreningen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in