Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/de-drabbas-av-flygstrejken-de-borde-ha-forberett-sig-battre/

Ekonomi

De drabbas av flygstrejken – ”De borde ha förberett sig bättre”

Foto: Magnus Hallgren

Många frågor från resenärer, försök att boka om resor och långa köer. Så var läget på Arlanda flygplats på morgonen efter att pilotstrejken brutit ut på fredagen.

– Vi har extra personal som bokar om och tittar på andra lösningar. Vi serverar också mat och dryck, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Rätta artikel

Under natten till fredag stod det klart att piloter från SAS går ut i strejk. På morgonen står ungefär 50 personer i en kö för att få hjälp med sina flygresor från flygbolagets personal.

01:34. Sara och Tomas skulle i dag ha åkt till Rom, men drabbas nu av flygstrejken: "Jag satt fem timmar i telefonkö, men de svarade inte".

Klockan närmar sig snart sju på fredagsmorgonen och frustrationen bland flygresenärerna ligger i luften. På Arlanda flygplats, terminal fem, står SAS personal redo för att besvara flygresenärernas frågor. Medan en del klagar över att inte ha fått tillräckligt med information beslutar sig andra för att ställa sig i den långa kö, där ungefär 50 personer står, för att få hjälp i desken att boka om sina biljetter.

– Jag var vaken till tolvslaget i natt för att se om det blir någon flygstrejk, men jag fick varken information om strejken eller hur min specifika resa påverkas från SAS, de borde ha förberett sig betydligt bättre, säger Maria Vyatkina, 29 år, som skulle ha rest till St. Petersburg under fredagsmorgonen.

Maria Vyatkina skulle ha rest till Ryssland, men sitter fast på Arlanda. Foto: Magnus Hallgren

En annan resenär som har drabbats är Ibragim Uzhachov. Med ett förvirrat ansiktsuttryck frågar han varför flygen inte lyfter. Ibragim Uzhachov säger att han inte fått information via mejl eller sms om strejken. Likaså hade han inte hört talas om situationen vilket gör honom orolig. Flera gånger frågar han DN:s reporter varför strejken har utbrutit.

Ibragim Uzhachov får hjälp av en SAS-anställd på Arlanda. Foto: Magnus Hallgren

– Det här skapar stora problem för mig, jag tycker de kunde ha kontaktat mig eftersom jag nu sitter fast på Arlanda.

Vad ska du göra härnäst?

– Jag har ingen aning, troligtvis får jag försöka att boka om min biljett men jag vet inte vad som gäller eftersom SAS inte har kontaktat mig, säger han, och tillägger att flyget skulle ha åkt klockan 07.20.

Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS. Foto: Magnus Hallgren

Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, säger att bolaget kallat in extra personal som bokar om och tittar på andra lösningar.

– Vi serverar också mat och dryck, säger hon.

En del resenärer upplever att SAS har gett dem för lite informationen dels om strejken men främst deras egna resor, vad säger du om det?

– 72.000 är drabbade i dag och det är oundvikligt att inte alla känner sig informerade. Nu bröt strejken ut, men det här är en situation vi inte har valt och inte heller önskar, det är pilotföreningen som har valt att gå ut i strejk och det är därför vi sitter där vi sitter, vi hade önskat att fortsätta förhandla, säger Karin Nyman.

Linnéa Bengtsson med resväskan som skrivbord. Foto: Magnus Hallgren

Linnéa Bengtsson, 25 år, skulle resa till Paris under fredagsmorgonen. Med datorn framför sig sitter hon på det kalla golvet på flygplatsen och försöker hitta en ny flygbiljett.

– Problemet är att nu är många av de biljetter som fanns igår slutsålda, alla försöker att boka om i sista minuten, säger hon.

I natt stod det klart att piloter från SAS går i strejk i hela Skandinavien. Efter en lång periods förhandlingar misslyckades flygbolaget och piloterna från SPG, SAS Pilot Group, att enas. Kort handlar konflikten om löner, schemaläggning och arbetsvillkor. 

SAS har beräknat att ungefär 70.000 resenärer drabbas i Sverige under fredagen. I går kväll ställde flygbolaget in hundratals flygningar under helgen i förebyggande syfte. 

Läs mer: Det här är dina rättigheter vid flygstrejk 

Bild 1 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren