Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De förlorar på H&M:s kursras – miljardvärden borta i klädjätten

Storägare som tappar miljardvärden på H&M:s kursras.
Storägare som tappar miljardvärden på H&M:s kursras. Other: Hasse Holmberg / TT, Jonas Ekströmer/TT och Daniel Roos.

Ägarfamiljen Persson och svenskarna blir stora förlorare på H&M-aktiens ras på börsen. Fallet med 15 procent innebär miljarder i minskat värde för pensionsfonder och sparare. 

H&M-aktien har länge tillhört en av marknadens mest populära. Många pensionsfonder och småsparare har klädkedjans aktie i sina portföljer.

När modejätten presenterade höstens negativa försäljningssiffror på fredagen tyder det på att bolaget ännu inte har lyckas vända den negativa trenden som följd av dess haltande e-handel.

Aktiens ras på börsen med 15 procent vid lunchtid ger avtryck i småspararnas portföljer men påverkar också svenskarna pensionskapital. 

Alecta, som förvaltar tjänstepensionen för 2,3 miljoner svenskar, är den fjärde största ägaren i H&M med 46 miljoner aktier, enligt ägartjänsten Holdings. Det innebär att värdet på innehavet på några timmar minskat med nästan 1,4 miljarder kronor.

Bland de övriga större ägarna finns AMF, som bland annat förvaltar tjänstepensionen åt LO:s medlemmar, som tappat 810 miljoner kronor i värde på raset. Fondjätten Swedbank Robur, med många småsparare bland kunderna, är femte största ägaren. Där ligger värdeminskningen på en dryg miljard kronor.

Största ägaren är Stefan Persson, styrelseordförande i H&M, med familj som sitter på 40 procent av kapitalet i bolaget. Värdet på deras tillgångar har krympt med 20 miljarder kronor under förmiddagen. En tröst kan vara att aktierna de äger fortfarande är värda cirka 112 miljarder kronor.

För Stefan Perssons syster Liselotte Tham, som är tredje största ägaren i bolaget med 59 miljoner aktier, har värdet på den tillgången sjunkit med drygt 1,7 miljarder kronor.

Läs även: I många andra bolag hade redan vd-n bytts ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.