Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De har Asiens sämsta löner

Tempot är högt i Mohammadi Groups fabrik nära flygplatsen i Dhaka. 950 sömmerskor sitter i täta rader och syr skjortor enligt löpande band-principen.
Tempot är högt i Mohammadi Groups fabrik nära flygplatsen i Dhaka. 950 sömmerskor sitter i täta rader och syr skjortor enligt löpande band-principen. Foto: Mia Holmgren

Om några år är Bangladesh världens största textilexportör – men lägstalönen för sömmerskorna har inte höjts på tre år. Många av de fyra miljoner textilarbetare som förser H & M och andra internationella jättar med kläder tjänar 260 kronor i månaden.

I en trång lokal i stadsdelen Middle Badda i Bangladeshs huvudstad Dhaka sitter ett 20-tal kvinnor på golvet runt ett Monopolliknande spel. Nazma Akter, ledare för en fackförening för textilarbetare, läser frågorna.

–  Hur lång föräldraledighet har du rätt till?

–  Fyra månader, svarar 23-åriga Morium.

Rätt svar möts med entusiastiska applåder. Syftet med spelet är att stärka kvinnorna. Frivilligorganisationen Awaj Foundation ordnar kafékvällar i flera områden med textilfabriker.

– Många av textilarbetarna kommer från fattiga familjer på landsbygden. De flesta är under 25 år och har inte haft någon möjlighet att påverka sina liv. När jag berättar att de har rättigheter blir de förvånade, säger Nazma Akter.

Frågorna är hämtade från den lagstiftning som finns, men verkligheten är en annan.

– En sömmerska som blir med barn får tyvärr ofta sparken i stället för 16 veckors mammaledighet.

Bangladesh är på väg att få den största klädindustrin i världen. Enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey väntas exporten av kläder tredubblas från 2010 till 2020. Medan Kina, som har tätpositionen i dag, konkurrerar med kvalitet och yrkesskicklighet, lockar Bangladesh med låga priser. Sömmerskorna i Dhaka har de sämsta textilarbetarlönerna i Asien.

Landets 5 000 fabriker sätter egna löner, men i praktiken är det minimilönen som regleras av regeringen som styr. Efter den senaste höjningen för tre år sedan är den 3 000 taka, 260 kronor i månaden eller drygt tio kronor om dagen.

– Priserna för hyra och mat, framför allt ris, har skenat de senaste åren. I praktiken urholkas de redan låga lönernas värde varje dag, säger Nazma Akter.

Hon är noga med att inte måla allt i svart. Textilindustrin är den första bransch i Bangladesh som anställer kvinnor. För jämställdheten är varje nytt jobb en seger i det konservativt muslimska landet.

– Flera miljoner kvinnor har fått riktiga jobb. De tjänar egna pengar och får därmed en bättre position i den egna familjen. Textilindustrin har skapat förutsättningarna för viktiga förändringar i Bangladesh.

När det gäller lön vill ingen av modejättarna ta första steget. Att betala mer för en order gynnar bara konkurrenterna. H & M-chefen Karl- Johan Persson applåderades när han i höstas uppmanade Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina att höja minimilönerna. Mötet fick dock inga konkreta resultat.

– Butikskedjorna måste komma överens med fabrikerna om etiska löner. Som kund är det ditt ansvar att pressa butikerna. Vill du verkligen köpa en tröja om du vet att sömmerskan har svårt att äta sig mätt? säger Nazma Akter.

Fakta:Textilindustrin

Textilindustrin svarar för nästan 80 procent av Bangladeshs export. Förra året uppgick värdet till drygt 120 miljarder kronor.

Textilnäringen väntas växa med mellan 7 och 9 procent om året fram till 2020, enligt McKinsey.

Av omkring fyra miljoner anställda i 5 000 fabriker är 80 procent kvinnor, de flesta under 25 år.

De senaste åren har oroligheter flammat upp när textilarbetare protesterat mot de låga lönerna.

H & M och andra svenska företag som JC, Ikea, Lindex och Åhléns köper textilier från Bangladesh.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.