Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De har störst inflytande på Twitter

Sångerskan Zara Larsson har störst inflytande på Twitter, trots att hon har färre följare än många andra.
Sångerskan Zara Larsson har störst inflytande på Twitter, trots att hon har färre följare än många andra. Foto: Nicklas Thegerström

Den mest inflytelserika på svenska Twitter är varken Jonas Gardell eller Carl Bildt. Det är sångerskan Zara Larsson.

Twitter har slutat växa i Sverige. Sett till aktiva konton är antalet twittrare nästintill oförändrat jämfört med i fjol. Visserligen fortsätter folk att registrera konton på det sociala nätverket, men eftersom många ganska snart slutar uppdatera, ligger antalet aktiva kvar på ungefär 250.000.

– Det är i ungdomsklustren det finns en tillväxt, säger Hampus Brynolf, strategichef på konsultbolaget Intellecta och ansvarig för den årliga kartläggningen Twittercensus.

Undersökningen utgår från vem som följer vem och grupperar de svenskspråkiga twittrarna i kluster efter intressen, yrken eller bostadsort. Resultatet blir en interaktiv karta över relationerna, som går att se nedan.

Kartläggningen visar också vilka som är Twitters riktiga makthavare. Flest följare har visserligen komikerna Jonas Gardell, Soran Ismail och skribenten Alex Schulman. Men när Twittercensus beräknar inflytande så ser det annorlunda ut: Sångerskan Zara Larsson hamnar då i topp. Även komikern William Spetz kommer in på topplistan, strax före Expressens reporter Niklas Svensson. I toppen finns även Youtubestjärnan Clara Henry och twittraren som skriver under namnet ”jonielol”. 

– Zara Larsson har störst inflytande i min mätning, men varje kluster har sina egna kändisar, säger Hampus Brynolf.Politiker samt journalister och andra mediemänniskor utgör fortfarande en stor del av de svenska twittrarna. Av kartläggningen framgår att de har många kopplingar till skoltwitter och till kulturvärlden, men att tv-spelsintresserade befinner sig i en annan värld.

– Twitter är fortfarande en maktfaktor. Det väger jättetungt bland de opinionsbildande klasserna. Men samtidigt – när man till exempel säger att ledarsidor förhåller sig till Twitter är det medie- och politikerklustret man talar om, inte ­Hudiksvalls- eller sportklustret.

Däremot är det nästintill omöjligt att se några mönster efter partisympatier. Politikintresserade från olika partier tycks följa varandra i så hög grad att man inte kan tala om något vänster- och högerkluster. Det enda undantaget är Sverige­demokraterna, vars twittrare befinner sig vid sidan av den övriga politikvärlden.

– Det är det enda parti jag har kunnat hitta ett eget kluster för, ­säger Hampus Brynolf.

 

Jonielol: ”Jag är nästan aldrig seriös”

 

19-åriga Johanna Nordström, på Twitter känd som Jonielol, är Sveriges sjätte mest inflytelserika twittrare, enligt Twittercensus.

Hur blev det så här?

– Ja, säg det… Jag har frågat mig själv det varje dag utan att kunna svara på det. Folk har väl tyckt om det jag skriver och börjat följa, men jag har aldrig länkat eller pushat för att folk ska börja följa mig.

När insåg du att du höll på att bli stor?

– För ungefär ett år sedan. Tidigare gick det hand i hand att folk följde och avföljde. Men sedan började det växa hela tiden. Jäklar, tänkte jag. Vad hände nu?

Hur skulle du beskriva ditt twittrande?

– Ironiskt. Jag är nästan aldrig seriös. 

Karta. Så ser det svenska Twitter ut

Läs mer.Inflytelserika twittrare

 1. Zara Larsson (@zaralarsson)
 2. Soran Ismail (@soranismail)
 3. Jonas Gardell (@Jonas_Gardell)
 4. Fredrik Wikingsson (@fwikingsson)
 5. Mark Levengood (@Mark_Levengood)
 6. @jonielol
 7. Magnus Betner (@Magnusbetner)
 8. Erik Niva (@ErikNiva)
 9. Jason Timbuktu (@jasontimbuktu)
 10. Alex Schulman (@alexschulman)
 11. William Spetz (@WilliamSpetz)
 12. niklassvensson (@niklassvensson)
 13. Glenn Hysén (@Glenn_Hysen)
 14. Gudrun Schyman (@gudschy)
 15. Clara Henry (@glasklart)

 

(Som högt inflytande räknas att vara följd av många som i sin tur har många följare)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.