Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

De heta frågorna i avtalsrörelsen

Löntagarna kräver högre lön, säkrare jobb, mer förutsägbara arbetstider och pension. Arbetsgivarna vill se låga löneökningar, mer flexibla anställningar och jobb dygnet om.

Arbetstider: Som en röd tråd genom arbetsgivarnas krav löper mer flexibla arbetstider. Från LO-fackens håll tolkas detta som ett försök att få fri rätt att lägga arbetstiderna som arbetsgivarna vill, utan att behöva förhandla med företagets fackklubb och utan någon kompensation för de anställda.

Svensk Handel vill kunna lägga ut arbetstid i partihandeln mellan 05 och 24 alla veckans dagar, mot i dag 7-18 på vardagar och 7-12 på lördagar.

I besöksnäringen vill arbetsgivarna kunna ändra scheman med bara en veckas varsel, mot dagens två.

I industrin vill Teknikföretagen höja taket för övertid från 150 till 200 timmar och få rätt att flytta mer arbetstid mellan olika dagar. Arbetsgivarna vill också sprida ut de anställdas sommarsemester över flera månader.

Tryggare jobb: Här finns fackliga krav på färre visstidsanställningar - särskilt så kallade sms-anställningar - där anställda sms:as eller rings in utan varsel och mycket snabbt måste svara ja eller nej. Bland vårdbiträden var sex av tio i fjol tidsbegränsat anställda. Bland personliga assistenter och barnskötare var tre av tio. Permanenta personalbehov ska inte lösas med tillfälliga anställningar som ger sämre villkor och sämre tillgång till det sociala skyddsnätet, anser facket.

De senaste månaderna har även så kallad "hyvling" av arbetstiden blivit en akut fråga för många LO-medlemmar i exempelvis butiker samt vård och omsorg. Hyvling innebär att arbetsgivaren skär i anställdas arbetstid så att även lönen sänks.

Delpension/flexpension: Unionen och Sveriges Ingenjörer (SI) har nyligen slutit avtal om flexpension med tjänstesektorns arbetsgivare i Almega. För att nå dit har Unionen betalat med en rad eftergifter. Men avtalet är formulerat så att det ändå inte blir någon flexpension för tjänstesektorn om inte industrins fack och arbetsgivare enas om fortsatta inbetalningar till sin delpension (LO) och flexpension (tjänstemännen). Därför är det mycket viktigt för Unionen och SI inom industrin, och därmed även för IF Metall, Livs och GS, att hålla trycket uppe i denna fråga.

Fler tjänstemannakrav: Här handlar det om löneutfyllnad vid vård av barn, VAB samt bättre villkor vid beredskapstjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.