Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De lever som om det var 1986

Other: Skärmdump från Toronto Sun

Ta farväl av Facebook, mobiltelefoner och cd-skivorna. Säg hej till pocketböcker, uppslagsverk och kassettband. Sen är du redo att flytta in hos familjen McMillan i Kanada. I deras värld är det fortfarande 1986.

När pappan Blair McMillan förgäves försökte få sin son att leka utomhus tog han ett drastiskt beslut. All teknik som tillverkats efter 1986, året då McMillan föddes, bannlystes i hemmet.

– Vi lever på samma sätt som vi själva växte upp, för att se hur det fungerar, säger han till Toronto Sun, som har besökt familjens 80-talshem.

Valet av livsstil innebär en hel del uppoffringar. I hemmet finns varken datorer, espressomaskiner, internetuppkoppling eller kabelteve. Blair McMillan och hans flickvän Morgan får därmed finna sig i att personligen gå till banken för att betala räkningar, och framkalla filmrullar istället för att titta surfa på Instagram.

Enda undantaget till livsstilen, som de tänker fortsätta med fram till april 2014, är deras bil. Den är från 2010, men saknar GPS och andra moderna funktioner som infällda tv-skärmar i baksätet. Under sommarens bilsemester i USA fick barnen Trey, 5, och Denton, 2, istället underhålla sig med målarböcker och klistermärken.

Det var femårige Trey som indirekt orsakade livsstilsförändringen när han en solig dag föredrog att sitta inomhus och spela Ipad-spel, framför att leka i trädgården med sin pappa.

– Det var då det slog mig. När jag var barn levde jag utomhus, säger Blair McMillan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.