Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/de-loper-storst-risk-att-do-pa-jobbet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De löper störst risk att dö på jobbet

Anställda som är äldre än 55 år och sitter bakom ratten under arbetstid löper störst risk att dö på jobbet.

Motorvägsolyckor är den absolut största orsaken till dödsfall under arbetstid i USA, enligt Bloomberg News. Dessutom visar en amerikansk studie att anställda som är mellan 55 och 64 år löper ungefär 50 procents större risk att dö i en olycka än yngre kollegor.

Studien är gjord av US Centers for disease control and prevention. Orsaken till att det blir farligare ju äldre man blir är sjunkande kognition och att kropparna blir skörare med åldern. 65-plussande arbetstagare bakom ratten har tre gånger så stor risk att dö i jobbet, jämfört med de under 55 år.

– Företag med äldre anställda borde överväga att låta förare använda sitt omdöme gällande omplanering av schemat eller helt enkelt inte köra vid fall av sjukdom, trötthet, dåligt väder eller mörker, står det i studien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.