Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”De lyckas förstöra både ekonomin och klimatet”

Ett brunkolskraftverk i Jänschwalde, Tyskland som ägs av Vattenfall.
Ett brunkolskraftverk i Jänschwalde, Tyskland som ägs av Vattenfall. Foto: Alamy

Den hårt kritiserade Nuon-affären gjorde att Vattenfall bommade de flesta av de ekonomiska målen. Men den statliga kraftjätten missade också hållbarhetsmålen förra året.

– De får underkänt betyg på alla punkter, säger Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.
Många bommar och få träffar. Så ser det ut när Vattenfall redovisar sina mål i årsredovisningen för 2013.

På den ekonomiska sidan blev det totalhaveri. Sviterna efter det katastrofala köpet av det holländska gasbolaget Nuon gjorde att bolaget tvingades till gigantiska nedskrivningar av värden på tillgångar, totalt 30,1 miljarder kronor.
Men även när det gäller hållbarhet blev 2013 ett dystert år.

– Allmänt är det en tragisk läsning. De får underkänt betyg på varje punkt. De ökar utsläppen av växthusgaser i stället för att minska dem. De håller inte tempot när det gäller att bygga ut förnybar energi, konstaterar Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

– De lyckas förstöra både ekonomin och klimatet och det är en dålig kombination, fortsätter han.

Ett av hållbarhetsmålen är att minska utsläppen av växthusgaser till 65 miljoner ton år 2020. Men förra året gick det åt motsatt håll, med en ökning med 3,4 miljoner ton till totalt 88,4 miljoner ton. ­Ökningen förklaras av bolaget med att nya kraftverk togs i drift.

– När man tittar på deras planer att minska utsläppen är det inte realistiskt att de kommer att nå det, säger Svante Axelsson.

Även när det gäller tillväxten i  förnybar elproduktion hänger Vattenfall inte med. Bolagets tillväxt ska vara högre än den genomsnittliga tillväxten för tio länder i Europa. Vattenfall hade en tillväxt på 9,1 procent samtidigt som man uppskattar att tillväxten i de jämförbara länderna ligger på 11– 15 procent.

– Vattenfall är inne i en negativ spiral och de måste byta affärsidé samtidigt som de byter vd. Nu pumpar man in investeringar i att underhålla de ohållbara energislagen och får inga pengar för att förnya sig. Man måste avveckla de mest olönsamma fossila anläggningarna, menar Svante Axelsson.

Bolaget har också beslutat om ett kortsiktigt mål om energieffektivisering för 2014. Ett mer långsiktigt mål ska tas efter att målet för i år utvärderats.

Även för de ekonomiska målen var det dåligt ställt med pricksäkerheten. Ett exempel är utdelningen, där Vattenfall ska dela ut 40– 60 procent av resultatet efter skatt till ägaren, staten. Men förra årets jätte­förlust gjorde att staten blev utan pengar.

Nuon-affären rev också upp djupa sår när det gällde målet för lönsamhet. Vattenfall ska ha en avkastning på sysselsatt kapital på 9 procent. Förra året blev det i stället ett minus på 2,1 procent.

Även när det gällde kapitalstrukturen i bolaget missade man målet för förmågan att tillföra egna medel till bolaget. Enligt målet ska internt tillförda medel som dividerat med ett skuldmått ligga på 22– 30 procent. För 2013 hamnade Vattenfall under målintervallet med 19,6 procent. Vattenfalls förklaring är att kassaflödet var något lägre och netto­skulden högre.

Bolaget har också ett mål för skuldsättningsgraden som ska ligga på 50– 90 procent. Förra året steg visserligen skulden från 72,1 till 81,8 procent, men här ligger bolaget inom målet på 50– 90 procent.

Vattenfalls dåliga affärer påverkade också utfallet för de statligt ägda bolagen. På tisdagen presenterade regeringen vinstsiffror. Resultatet efter skatt för de statligt ägda bolagen 2013 minskade från 48,4 till 14,6 miljarder kronor, enligt sammanställningen.

”Det lägre helårsresultatet för 2013 beror framför allt på Vattenfalls engångsnedskrivning på nära 30 miljarder kronor avseende bland annat de holländska och tyska verksamheterna.” konstaterar regeringen.

Vattenfall har valt att inte kommentera artikeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.