Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

De nya amorteringsreglerna införs den 1 juni

Amorteringskravet är tänkt att införas i sommar. Här är tidsplanen och en sammanfattning av de nya reglerna.

Finansinspektionen, FI, lade fram det första förslaget om amorteringskrav redan i november 2014. I mars 2015 kom ett nytt bearbetat förslag. Tanken var att de nya reglerna skulle börja gälla den 1 augusti 2015.

Men så blev det inte efter att kammarrätten i Jönköping, en av remissinstanserna, uttryckte att lagen inte tillät att FI beslutade om amorteringskravet. Därför krävs det både en lagändring och ett beslut om nya regler för att amorteringskravet ska kunna införas.

Det första steget är att riksdagen röstar igenom en lagändring som ger FI möjlighet att besluta om amorteringskravet. Regeringen har enats med oppositionen och Vänsterpartiet om hur lagen ska se ut.

I det andra steget fattas beslut om själva amorteringskravet. FI tar fram ett förslag till amorteringskrav som ska godkännas av regeringen och sedan utfärdar FI föreskrifter om att kravet ska införas.

Så här ser tidsplanen ut:

9 februari. Regeringen lägger förslaget till lagändring till riksdagen.

12 februari. Remisstiden går ut för FI:s senaste förslag till amorteringskrav. FI börjar gå igenom svaren.

April. Riksdagen röstar om lagändringen som ger FI möjlighet att besluta om amorteringar.

1 maj. Lagen som ger FI möjlighet att besluta om amorteringar träder i kraft.

Maj. FI:s förslag till amorteringskrav godkänns av regeringen. Det är först i maj vi får veta exakt hur amorteringskravet ser ut.

1 juni. Amorteringskravet införs om allt går enligt planerna.

Det här är de viktigaste förändringarna i FI:s senaste förslag:

Nya lån ska amorteras med 2 procent om året ned till 70 procent av bostaden värde och sedan vidare till 50 procent med 1 procent per år.

Nyproduktion ska kunna undantas från amorteringskravet men detta gäller bara den första köparen och om långivarna går med på det.

Tilläggslån räknas som nya lån och amorteringsbeloppet beräknas på hela lånet.

Bostaden kan omvärderas vart femte år eller efter en större renovering, ombyggnad eller tillbyggnad. Amorteringsbeloppet kan räknas om efter omvärderingen.

Det ska gå att få slippa amorterna under en tid vid särskilda händelser som påverkar ekonomin – till exempel om en närstående dör, vid skilsmässa, sjukdom och arbetslöshet.

Byte av bank räknas inte som att man tar nya lån. Den som inte amorterar när amorteringskravet införs och bor kvar i sin bostad måste inte amortera efter ett bankbyte.

Om man ingått ett bindande avtal om att köpa en bostad innan amorteringskravet träder i kraft omfattas lånet inte av kravet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.