Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”De säger att de inte hinner träffa alla”

”Under ett år gick jag på två möten hos förmedlingen, sedan blev det tyst. Det är riktigt dåligt, man måste ses oftare", säger Andreas Pegado i Finspång.
”Under ett år gick jag på två möten hos förmedlingen, sedan blev det tyst. Det är riktigt dåligt, man måste ses oftare", säger Andreas Pegado i Finspång. Foto: Henrik Witt
23-årige Andreas Pegado i Finspång har varit arbetslös sedan han gick ut gymnasiet, med undantag för ett år på komvux och några kortare ströjobb. Men bara någon gång per halvår har han träffat en handläggare på Arbetsförmedlingen.

– Det är inte oftare man får tid. Under ett år gick jag på två möten hos förmedlingen, sedan blev det tyst. Det är riktigt dåligt, man måste ses oftare, säger Andreas Pegado.

– De småjobb jag ändå haft de senaste två åren har jag fått via kompisar.
Direkt efter gymnasiet flyttade Andreas Pegado till Norge, där han arbetade fyra månader som snickarlärling. När det tog slut flyttade han hem igen. Efter ett år som arbetslös läste han upp sina betyg i fysik och matte. I juni 2010 slutade han på komvux. Sedan dess har han bara haft kortare ströjobb med att dela ut reklam och sätta upp affischer.

Inom ett par veckor hoppas han få besked om att han kommit in på idrottslärarutbildningen i Örebro. Som arbetssökande har han praktiserat som idrottslärare på en gymnasieskola och deltagit i ett projekt där ett tjugotal arbetssökande delade på en jobbcoach. Han säger att han hade önskat sig mer hjälp av förmedlingen för att hitta förberedande utbildningar inom pedagogik och ledarskap.

– Men när jag sagt till handläggarna att jag inte fått den hjälp jag behöver säger de bara att de har för många sökande, att de inte hinner träffa alla.

– Jag känner många andra unga arbetslösa som inte vill ha med Arbetsförmedlingen att göra, säger Andreas Pegado.

Henrik Lund, ordförande i Sveriges Anställningslösas landsorganisation, SALO, tycker att Arbetsförmedlingen borde satsa mer på inspiration och mindre på kontroll:

– Det vore bättre om man fokuserade mer på möjligheter och tänkte lite mer fritt och kreativt kring människors utvecklingspotential. Gör man inte det så blir det ingen ändring till det bättre, trots de nya resurser Arbetsförmedlingen nu har fått.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.