Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De tjänar på vanvården av gamla och sjuka

Grafik: Anna-Lena Lindqvist
De är män, miljonärer – och okända för allmänheten. DN granskar ägarna som gör stora vinster på det vårdbolag som nu avslöjats med att missköta sig grovt.

DN har i flera artiklar beskrivit missförhållanden på Koppargården och Tallbohov, två äldreboenden som drivs av Carema.

Men personerna vars bolag äger den skandalomsusade koncernen har hittills varit relativt okända. DN:s granskning visar att det handlar om välbeställda män.
Triton är ett tyskt riskkapital­bolag, men bakom finns flera Londonsvenskar. Dit hör Peder Pråhl, Björn Nilsson – son till Gotlandsbolagets huvudägare – och Lars Frankfelt, tidigare ekonomidirektör på Kinnevik.

Triton äger 50 procent av Ambea, det bolag som i sin tur äger Carema. Tritons administration ligger i skatteparadiset Jersey i Engels­ka kanalen.
Triton har bidragit med två medlemmar till Ambeas styrelse: Magnus Lindquist och Thomas Tarnowski.

Lindquist bor i Stockholm. Det gjorde också den 35-årige danske medborgaren Tarnowski fram till i våras när han flyttade till London, till exklusiva King’s Road i Chelsea.

Det finns ingen offentlig inkomstuppgift på Tarnowski, men Magnus Lindquist deklarerade för en inkomst 2009 på 4,5 miljoner kronor. Hans deklaration för inkomståret 2010 är ännu inte offentlig.

Den andra halvan av vårdkoncernen ägs av den amerikanska jättekoncernen KKR. Två av koncernens grundare, kusinerna Henry Kravis och George Roberts, är kvar i firman. Deras andelar var i fjol somras värda 800 miljoner dollar var, enligt tidningen Financial Times – motsvarande 5,3 miljarder kronor var.

KKR specialiserar sig på att genom hög belåning köpa upp bolag, omorganisera eller stycka dem, för att sedan sälja med vinst. Affärerna betalas med en sannolikt betydande del lånade pengar. När Triton och KKR i fjol köpte Carema Holding – det som i dag är Ambea – för 850 miljoner euro, drygt 8 miljarder kronor, finansierades affären enligt uppgifter i tidningen Finan­cial Times till hälften genom lån.

KKR bidrar också med två ledamöter till Ambea: Dominic Murphy och Henrik Kraft.
Det var det brittiska riskkapitalbolaget 3i som sålde Ambea till Triton och KKR. Det bolaget köpte i sin tur den dåvarande Caremakoncernen 2005. 3i har en nordisk avdelning, 3i Nordic. Där sitter två nyckelpersoner som ansvarade för att koncernen såldes till Triton och KKR: Gustav Ecorcheville och Tomas Ekman.

Och deras arbete gav utdelning. 3i köpte för 1,85 miljarder kronor och sålde 2010 för drygt 8 miljarder. När lånen var betalda kunde de investerare som gått in i projektet kvittera ut, enligt uppgift, sammanlagt över tre miljarder kronor.

Hur mycket Ecorcheville och Ekman fick för sitt arbete har inte gått att belägga men de har stora inkomster. Ecorcheville deklarerade för en inkomst i fjol på 4,9 miljoner kronor. Ekman tjänade samma år 5,5 miljoner kronor.

Det ska understrykas att de inkomstuppgifter som DN nämner kommer från Skatteverket. Vilka tillgångar som dessa män eventuellt äger utomlands har vi ingen uppgift om – än mindre vilken avkastning dessa tillgångar kan ha gett.
Tomas Ekman svarar på DN:s frågor via mejl. Han skriver att 3i, liksom tidigare ledning i Ambea, djupt beklagar de dödsfall som inträffat på äldreboenden på grund av vanvård. Han säger också att kvalitet var ett självklart och viktigt fokus under den tid 3i ägde bolaget.

– Samtidigt är det väldigt svårt att totalt eliminera att fel begås i ett företag med över 8 000 anställda och närmare 6 000 vårdplatser.
Han tillägger att 3i följer de skatteregler som gäller i de länder som de är verksamma i.

Även från Ambeas styrelseledamöter Magnus Lindquist och Thomas Tarnowski får vi ett mejlsvar. De upprepar ett uttalande från tidigare i veckan.

– Om vi driver verksamheten väl har vi möjlighet att gå med vinst, men detta ska aldrig göras på bekostnad av den kvalitet som våra uppdragsgivare och brukare förväntar sig och har anlitat oss för, skriver de.

Ambea och Carema

Det har funnits en del förvirring kring vad som är Ambea och vad som är Carema. Det är inte märkligt, eftersom de har bytt namn under resans gång. För att undvika missförstånd vill DN än en gång understryka att dagens Ambea äger Caremakoncernen.

Ägarbolagets rörelsevinst har gått från 88 miljoner kronor 2005 till 624 miljoner kronor 2009. Vinsten före skatt steg från 79 miljoner kronor 2007 till 390 miljoner kronor 2009.

Avkastningen på eget kapital – ett lönsamhetsmått för ägarna – steg från 17,7 procent till 33,4 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.