Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

De vägrar tappa bort en stolt tradition

Sedan i fjol tillverkas det åter öl i Pripps gamla bryggeri i Göteborg. Mikrobryggeriet Göteborgs Nya Bryggeri har tagit över lokalerna i Västra Frölunda. Från vänster Ola Jonsson, vd, Tobias Grönqvist, processansvarig (i trappan) och delägarna Marc Rothausen och Nia Rothausen.
Sedan i fjol tillverkas det åter öl i Pripps gamla bryggeri i Göteborg. Mikrobryggeriet Göteborgs Nya Bryggeri har tagit över lokalerna i Västra Frölunda. Från vänster Ola Jonsson, vd, Tobias Grönqvist, processansvarig (i trappan) och delägarna Marc Rothausen och Nia Rothausen. Foto: Peter Claesson

Göteborg. I den nedlagda bryggerijätten Pripps gamla lokaler har ett gäng före detta anställda förverkligat en dröm. Göteborgs nya bryggeri är ett av de senaste tillskotten i en bryggeriboom som inte visar några tecken på att avta.

Det klirrar och slamrar från tappningsmaskinen när den senaste brygden av Go’ IPA hamnar på butelj. Under parollen ”Väcker och släcker först” tillverkas det sedan i fjol åter öl i Pripps gamla bryggeri i Västra Frölunda. Prippsskylten sitter fortfarande kvar på ena husväggen väl synlig från stora vägen, men den kompletteras numer av en från Göteborgs nya bryggeri.

– Ingen trodde att det skulle bryggas öl här igen. Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Nina Rothausen.

Läs mer: Mikrobryggerier satsar på mataffärerna

Hon och maken Marc var två av de gamla Prippsanställda som sörjde när bryggerijätten upphörde med produktionen i Göteborg våren 2002. Som ansvariga för bryggerimuseet och besöksverksamheten på fabriksområdet tog de initiativ till Prippsklubben, en sammanslutning på 200 personer som ville föra Göteborgs stolta tradition som bryggarstad vidare.

Alla pratar ju öl nuförtiden och det finns ett stort intresse i de nya generationerna för vad man äter och dricker.

 

– Vi hade hela tiden en förhoppning om att vi skulle kunna sätta i gång och brygga vårt eget öl, säger Marc Rothausen när han visar runt på museet bland gamla maskiner och fotografier.

Här har även ett styrelserum från tiden då Pripps hade sin verksamhet i centrala Göteborg återskapats.

Foto: Peter ClaessonPripps gamla styrelserum, som låg i centrala Göteborg, har återskapats i originalskick på Göteborgs nya bryggeri. Foto: Peter Claesson

2008 hade entusiasternas planer tagit konkret form och en affärsplan låg klar. Då slog finanskrisen till. Nina Rothausen säger att det många gånger har varit nära att de kastat in handuken, men härom året kom Ola Jonsson, som driver bryggeriet i Grebbestad, in i bilden och förra hösten startade tillverkningen i landets 201:a bryggeri.

Jonsson har på nära håll kunnat följa den enorma utvecklingskurvan för mikrobryggerierna och är inte helt förvånad.

– Alla pratar ju öl nuförtiden och det finns ett stort intresse i de nya generationerna för vad man äter och dricker. Även på restauranger märker man ett helt annat intresse för närproducerat, säger han.

Foto: Peter Claesson

Gamla medarbetare har återvänt när det nu åter doftar öl från ”Prippen”. Mikael Vakepea, som egentligen gått i pension, är en av de före detta anställda som hoppar in och övervakar den nyinköpta tappningsutrustningen och ser till att det blir exakt lika mycket i varje flaska. ”Bomber”, överfyllda flaskor som riskerar att sprängas, är inte önskvärda.

– Folk tar ledigt från sina jobb bara för att få vara med här och tappa, säger Nina Rothausen med tacksamhet i rösten.

Det finns också de som är för unga för att ha en bakgrund på Pripps. Bryggarmästaren Tobias Grönqvist, som själv helst vill bli kallad för processchef, beskrivs som bryggeriets stjärnvärvning.

Det är hans expertis och näsa för vilka öl som slår som ska få Göteborgs Nya Bryggeri att växa. Eftersom Pripps hade 35 000 kvadratmeter är lokalerna inte något problem. Tillverkningen är fortfarande förhållandevis blygsam, men målet är att inom fem år producera 2,4 miljoner liter per år.

 

Foto: Peter ClaessonOla Jonsson konstaterar med stolthet att de senaste försäljningssiffrorna visar att det göteborgska ölet börjat sälja bra i Stockholm. Konkurrensen från andra mikrobryggerier är tuff, inte minst i Göteborg, men gänget kring Pripps arvtagare tror på samarbete och har bidragit till att skaka liv i Göteborg bryggargille, en samarbetsorganisation med anor från 1800-talet, som nu vid nystarten kommer att ha 16 medlemsbryggerier.

– Eftersom vi gärna ser Göteborg som Sveriges bryggarhuvudstad tycker vi bara att det är bra att vi är många. Det finns plats för oss alla, säger Marc Rothausen.

Stolt bryggartradition.

I Göteborg finns en stark bryggeritradition. På 1800-talet grundade Johan Albrecht Pripps och Johan Wilhelm Lyckholm sina klassiska bryggerier. De slog ihop sina påsar 1928. Man köpte även upp Carnegiebryggeriet.

Efter en rad fusioner ändrades namnet på 1970-talet till AB Pripps Bryggerier och verksamheten förlades till Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall.

Företaget köptes 2000 av danska Carlsberg och integrerades med konkurrenten Falcon. Produktionen i Göteborg avvecklades 2002 och i dag lever bara några av Pripps gamla varumärken kvar.

Falcons verksamhet är förlagd till Falkenberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.