Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/deklarationen-2019-har-ar-viktigaste-datumen-for-skatteaterbaringen/

Ekonomi

Deklarationen 2019: Här är viktigaste datumen för skatteåterbäringen

Snart dags att deklarera.
Snart dags att deklarera. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nytt år innebär ny deklaration och chans till skatteåterbäring för 2019. I år kan du få pengar redan innan påsk. DN listar datumen som gäller för deklaration 2019 och när årets utbetalning kommer till de som får skattepengar tillbaka. 

Rätta artikel

Väntar du få pengar tillbaka på skatten? En del skjuter på deklareringen fram tills sista minuten medan andra är ute extra tidigt. Beroende på när du deklarerar och hur du gör det kan du få pengarna redan innan påsk. Här är de viktigaste deklarationsdatumen för 2019. 

31 januari. 

Först ut på listan är kontrolluppgifterna. Detta gäller för arbetsgivare, banker, pensionsutbetalare med flera. 

12 februari

Räknar du med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30.000 kronor? Då ska du göra en extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta. Ränta på belopp över 30.000 kronor räknas från den 13 februari vilket är dagen efter. 

28 februari

För dig som vill få deklarationen snabbare och digitalt är det bra att lägga det här datumet på minnet, som är sista dagen för att skaffa en digital brevlåda. 

Över 6,1 miljoner människor deklarerade digitalt under 2018. I jämförelse med året innan var det en ökning på cirka 325.000 personer. 

19 mars

Nu öppnar den digitala deklarationen. Datumet gäller för både e-tjänst, app, telefon och sms. 

2 april

Behöver du göra ändringar eller tillägg i deklarationen? Gör dina ändringar innan början av april. Det här är sista dagen att godkänna deklarationen digitalt om du vill få pengar tillbaka redan i april - men det är strikt förbud att göra några tillägg eller ändringar om du vill få skattepengarna redan i april. Utan då får du vänta till början av juni på din återbäring så att Skatteverket hinner göra sina kontroller.

Skatteverket lockar med att skatteåterbäringen kommer extra tidigt om du e-deklarerar  utan att göra några ändringar. Om du har tur kommer pengarna in på kontot redan innan påsk. 

8 april

Nu börjar skattepengarna för april att betalas ut. Det här är ett preliminärt datum vilket innebär att det kan ändras, men utbetalningen ska påbörjas åtminstone under vecka 15. 

15 april

Nu ska deklarationerna på papper vara utsända. 

2 maj

Få människor tycker om att få förseningsavgifter. Se till att senast vid midnatt skicka in deklarationen, om du inte har begärt anstånd. 

3 juni

Skatteverket betalar ut skattepengar under veckans gång. Men om du deklarerade på papper får du vänta tills augusti när pengarna betalas ut. 

15 juni

Är du fastighetsägare med en digital brevlåda? Då ska du få de första besluten om fastighetstaxering under dessa dagar. Fastighetstaxering 2018 berör alla småhus. 

Även särskild fastighetshantering för 2018 blir aktuellt runt det här datumet. Då gäller det lantbruk, ägarlägenheter, hyreshus,  täkter, industrier, elproduktionsenheter och specialenheter som är förändrade eller nybildade. 

2 juli

Vad gäller då för mig som inte har en digital brevlåda? Som fastighetsägare ska beslut om fastighetstaxeringen skickas till dig i början av juli. Det gäller fastighetsdeklarationen 2019. 

Läs även: Så kan du tjäna tusenlappar på deklarationen