Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Delfiner dummare än guldfiskar

Delfiner är dummare än guldfiskar hävdar en sydafrikansk forskare.
Delfiner är dummare än guldfiskar hävdar en sydafrikansk forskare. Other: Scanpix

Delfiners smarthet är en myt. De är i själva verket dummare än guldfiskar, hävdar forskare.

Flera av de egenskaper som gör att delfiner ses som intelligenta finns också hos kycklingar, skriver biologen Justin Gregg i sin nyutgivna bok, rapporterar amerikanska ABC-news som har tagit del av boken.

Några exempel är att båda djurens puls stiger när de ser en familjemedlem lida och att de larmar om möjliga hot och när de hittat mat.

Justin Gregg som arbetar på amerikanska Dolphine Communication Project tycker att vi måste sluta beskriva definer som speciella och anser att det finns orealistiska förväntningar på dem.

Han får stöd i sina teorier av neuroteologen Paul Manger vid Witwatersranduniversitet i Sydafrika.

– Om man sätter en guldfisk i en liten skål försöker den i alla fall fly. En delfin som har fångats i ett nät tänker inte ens tanken på att försöka ta sig ut i friheten, säger Manger enligt ABC News.

Marinbiologen Karsten Brensing är däremot kritisk till de nya påståendena om delfiner.

– Det mesta är skitsnack, säger hon, enligt ABC News.

Både Gregg och Manger säger att de inte är ute efter att svartmåla delfiner. Motivet är att öka förståelsen för djuren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.