Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Deltidsarbete ger större löneskillnader

Män i Sverige tjänar i själva verket en fjärdedel mer än vad kvinnor tjänar varje månad. Dessutom skiljer så mycket som 20.000 i lön mellan en kvinna i ett LO-yrke och en man i ett tjänstemannayrke, visar en ny rapport.

Det är den fackliga organisationen LO som har tagit fram en barometer som ska mäta jämställdheten i samhället. Tidigare uppgifter om löneskillnader mellan män och kvinnor i Sverige har visat att kvinnorna tjänar ungefär 86 procent av männens löner. LO har i sin jämförelse tittat på andelen kvinnor som arbetat deltid och kommit fram till att kvinnor i själva verket tjänar 75 procent av männens lön.

– För många kvinnor inom vården handlar det om ofrivillig deltid. Många kvinnor jobbar också deltid eftersom de tar ett större ansvar för familjen, säger LO:s utredare Ulrika Vedin.
Just nu arbetar 54 procent av kvinnorna inom arbetaryrken deltid medan 31 procent av kvinnorna inom tjänstemannayrken arbetar deltid.

Enligt Ulrika Vedin är den röda tråden i barometern att kvinnor inom arbetaryrken är de mest utsatta. Detta när det gäller tidsbegränsade anställningar, inflytande över sin arbetssituation, höga psykiska krav och deltidsarbete.

Hon tror att förståelsen av livspusslet måste fördjupas och kopplas till hur fördelningen av tid, makt och pengar ser ut.

– Exempel på saker som kan förändra det här är krav på rätt till heltid, att jobba för at föräldraförsäkringen delas lika, att utöka välfärden så det finns tillgång till barnomsorg även på obekväma tider och att fokusera på arbetsmiljöarbetet, säger Ulrika Vedin.

Så stora är de faktiska månadslönerna, enligt LO.
Detta när man räknar med andelen personer som arbetar deltid.

Arbetarkvinnor 17.000 kronor per månad

Män i arbetaryrken 23.000 kronor

Tjänstemannakvinnor 27.400 kronor

Tjänstemän 36.700 kronor

En skillnad på 20.000 kronor i faktisk lön per månad mellan kvinnor i arbetaryrken och män i tjänstemannayrken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.