Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Den cirkulära ekonomin blir nästa stora revolution”

”Teknikutvecklingen går mycket fort nu och om vi knuffar den i rätt riktning så kommer vi att kunna sluta slösa”, säger Per-Anders Enkvist.
”Teknikutvecklingen går mycket fort nu och om vi knuffar den i rätt riktning så kommer vi att kunna sluta slösa”, säger Per-Anders Enkvist.

Per-Anders Enkvist har en vision om hur vi kan sluta slösa med jordens resurser. Datorer kan plockas isär bättre så att råvarorna kan återvinnas, bilar och kontor kan delas och elektrikern kan även göra rörmokarens jobb.

På 1970-talet kom de manliga miljöaktivisterna gärna i skägg och kofta. Numera är de klädda i vit skjorta och mörk kostym. I alla fall den tidigare McKinsey-partnern Per-Anders Enkvist.

– Teknikutvecklingen går mycket fort nu och om vi knuffar den i rätt riktning så kommer vi att kunna sluta slösa, säger han och lutar sig fram över det lilla runda kafébordet i centrala Stockholm.

Liksom 1970-talets miljöaktivister sätter han ett pris på miljön.

– Vinsten för nästan alla stora råmaterial- och processindustrier är negativ om de skulle tvingas bära sina miljökostnader.

Miljöförstörelsen har värderats till 13 procent av global BNP och börjar i många länder bli lika stor som tillväxten i ekonomin.

– När datorn är utsliten återvinns bara en liten del av alla värdefulla jordartsmetaller och andra material. Vi gräver fram nya metaller på tusen meters djup i Kina i stället för att återvinna dem som finns i den gamla datorn. Men det går att designa datorerna så att de blir lätta att plocka isär och återvinna.

Med mer återvinning blir ekonomin mer cirkulär, råvarorna cirkulerar runt i stället för att förbrukas.

– Det här med cirkulärt kan vara en liknande revolution som ”lean”-tänkandet var. Ingen tänkte på lean innan Toyota kom på det.

Lean handlar om att ständigt effektivisera tillverkningen, att ta bort allt i produktionen som inte har något värde för kunden.

Enkvist tror att cirkulärt kan bli en lika stor trend.

Tillsammans med tyskarna Martin R Stuchtey och Klaus Zumwinkel (som varit vd för Deutsche Post DHL) har han skrivit boken ”A good disruption” (ungefär: ”En bra omskakning”).

De visar hur slöseriet kan minska i tre sektorer som står för hälften av ekonomin och 70–80 procent av resursanvändningen: Transporter, livsmedel och byggande.

De förordar att vi delar bil, via bilpooler. På så vis sparar vi både bilar och vägar samt mark för parkeringar och fler vägar.

– Om tre till fem år kan vi ha självkörande bilar som plockar upp dig utanför huset.

Går det verkligen så fort?

– Ja, jag tror det. Självkörande bilar kommer nu och bildelning växer 30–35 procent per år i Europa.

I byggsektorn går 10–15 procent av byggmaterialet till spillo eftersom byggherren ofta beställer för mycket för att hålla byggarna i arbete. Drygt hälften av Europas kontorsyta används inte dagtid, hälften av européerna säger att de har för stora bostäder och hälften av europeiska städers yta består av vägar och parkeringsplatser.

Per-Anders Enkvist förespråkar effektivare byggprocesser med mindre skråtänkande, till exempel kan elektrikern även göra rörmokarens jobb. Dessutom anser han att skattereglerna borde gynna dem som vill flytta från sin stora villa till en lägenhet. Och att företag kan dela kontor.

– Två konsultfirmor som inte konkurrerar och har sina konsulter ute hos kunder skulle kunna ha samma kontor.

Han påpekar att trenden redan finns i hotellvärlden.

– Delning av husrum, Airbnb, växer 80–90 procent per år.

På livsmedelssidan försvinner nästan en tredjedel av all europeisk mat längs vägen eftersom lite slängs i varje del av kedjan.

– Man kan digitalisera värdekedjan mer för att minska lagerhållningen och för att få butikerna att bättre förutse hur olika matkategorier kommer att sälja.

Förutom att cirkulär ekonomi gör det möjligt för jordklotet att klara de många kineser och indier som håller på att bli medelklass så är den arbetsintensiv. Det betyder fler jobb och minskad arbetslöshet.

Fakta.Ingenjör, ekonom – och förtjust i klassisk musik

Namn: Per-Anders Enkvist.

Ålder: 42.

Familj: Hustrun Helena och tre barn.

Bor: Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör från Chalmers, civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg.

Karriär: Managementkonsulten McKinsey 1999–2015. Nu det egna konsultbolaget Material Economics.

Aktuell: Medförfattare till boken ”A good disruption” (ungefär: ”En bra omskakning”), som handlar om hur vi kan minska slöseriet med jordens resurser genom en ny sorts ekonomi.

Fritid: Familjen och klassisk musik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.