Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Deras affärsidé: Göra allt som kunderna inte orkar

Bärhjälp, städning – eller hämta din medicin på apoteket. Företaget Orkar Inte har som affärsidé att utföra sysslor som kunderna inte har tid med.

Idén till det som skulle bli företaget Orkar Inte föddes för tio år sedan. Grundaren Clay Onyango är född och uppvuxen i Kenya, och upplevde när han kom till Sverige att människor inte hjälpte varandra i samma utsträckning som i Kenya. Han tänkte därför att det behövdes en tjänst för alla som är i behov av lite assistans i vardagen. Namnet uppstod efter att han upptäckte ett av de vanligaste svenska uttrycken.

– Alla i Sverige säger ”Jag orkar inte” hela tiden, barn, vuxna, gamla, alla, säger Clay Onyango.

Tjänsterna de utför är dels större och tyngre jobb som flyttstädning, transport och bärhjälp, men det kan också vara mindre arbete som behöver utföras, så kallade mikrotjänster. Mikrotjänsterna kan kosta mellan 300 och 500 kronor om man befinner sig i Stockholms innerstad, annars blir det dyrare.

– Vi åker till apoteket, handlar och levererar mediciner. Ibland ringer folk som vill ha hjälp att lämna en nyckel till sin före detta för att de vill inte träffa dem.

Orkar Inte förlitar sig inte på traditionell marknadsföring – i stället hittar de flesta kunder företaget efter att ha blivit tipsade av vänner.

– Det är vanligt att folk ringer och vill ha hjälp direkt. De har hamnat i knipa och har hittat oss på internet. Ge oss bara en timme så är vi där, vi säger nästan aldrig nej.

Under förra året hjälpte företaget cirka 1.400 kunder i Stockholm med olika tjänster.

– Ibland har man inte tid, ibland kan man inte, ibland vill man inte, och ibland är man bara lat. Då behöver man hjälp.

Drömmen är att expandera verksamheten till andra platser i landet än bara Stockholm.

– Jag har redan tjuvstartat och erbjuder vissa tjänster i Göteborg. Nu kan människor i andra delar av landet som vill arbeta med den här typen av tjänster skicka in sina cv till mig. Jag letar investerare och någon gång under 2016 hoppas jag kunna få i gång arbetet utanför Stockholm, säger Clay Onyango.

Fakta.Fixar det kunderna inte ids

På sistone har det startats allt fler småföretag som använder ny teknik och digitala tjänster för att erbjuda enkla tjänster till sina kunder – allt från matleveranser till städning och shoppinghjälp.

Orkar Inte

Grundades: 2007.

Anställda: 9.

Vinst: 450.000 kronor (2015).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.