Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Destilleri ber om ursäkt efter ”Novitjok vodka”

Brittisk polis på plats i Amesbury den 6 juli, där en man och kvinna utsattes för nervgiftet Novitjok.
Brittisk polis på plats i Amesbury den 6 juli, där en man och kvinna utsattes för nervgiftet Novitjok. Foto: Chris J Ratcliffe/AFP

Ett engelskt destilleri ber om ursäkt efter att ha lanserat ”Novitjok vodka”. Produkten släpptes på marknaden dagen innan en kvinna avled, efter att ha utsatts för nervgiftet som gett vodkan sitt namn, uppger Sky News

Destilleriet, som ligger i staden Bristol i sydvästra England, lade på lördagen ut en bild på sina sociala medier. Inlägget marknadsförde deras nya vodka ”Nivotjok”, som de säljer i en begränsad utgåva. 

”Med 75% (alkoholhalt), är denna lena spritdryck inte något att skratta åt” löd texten under en bild på flaskorna.  

Produkten säljs i flaskor på 35 eller fem centiliter. Det senare är enligt tillverkarna ”en bra lösning vid visitering”.

Lanseringen av drycken skedde tre dagar efter att polisen bekräftat att ytterligare två personer insjuknat av nervgiftet Novitjok, i Amesbury i närheten av Salisbury. 

Det var den 4 mars i år som den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en bänk i Salisbury. Det kom senare fram att de förgiftats av nervgiftet Novitjok. 

Läs mer: Julia Skripal är utskriven – samtidigt som frågorna blir fler kring fallet 

Händelsen utlöste en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland, som misstänks ligga bakom attacken. Senare samma månad utvisade över 20 länder ryska diplomater, som en markering mot landet efter händelsen. 

På söndagen, dagen efter destilleriets marknadsföring lagts ut i sociala medier, avled den kvinna som under förra veckan utsatts för nervgiftet. 

Den man som hittades tillsammans med henne var då fortfarande i ett kritiskt tillstånd. Han har sedan dess vaknat upp och hans läge uppges nu vara mer stabilt. 

Många reagerade starkt på skämtet, som kallats ”osmakligt” och ”okänsligt”. 

Läs mer: Kemisten som skapade nervgiftet: ”Vår statsledning har en historia av att ljuga”

Destilleriet gick senare ut med en ursäkt, där de skrev att de aldrig menade att förolämpa någon. 

– Meningen var att lätta upp stämningen och att lösa upp spänningarna, inte att förolämpa, och reaktionerna har varit överväldigande positiva. Vi ber hjärtligt om ursäkt om vi har förolämpat någon, speciellt till de drabbades familjer och vi förstår tidpunkten av vår lansering av produkten var något okänslig, enligt Sky News

Läs mer: Oro och chock i Salisbury efter nya förgiftningen 

Polisen arbetar för tillfället med att se om det finns någon koppling mellan de två incidenterna där personer insjuknat efter att ha kommit i kontakt med Novitjok. 

Den teori man nu arbetar efter är att de som i förra veckan utsattes för nervgiftet hittade behållaren där giftet som drabbade Sergej och Julia Skripal låg i. 

Under gårdagen kom nyheten att den man som var tillsammans med den nu avlidna kvinnan har kunnat tala med polisen. Man räknar dock med att det kommer ta ytterligare dagar innan han får tillbaka minnet och kan fokusera på frågorna som ställs. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.