Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/det-delade-sverige-sa-blir-framtidens-sverigekarta/

Ekonomi

Det delade Sverige: Så blir framtidens Sverigekarta

En karta där man tagit hänsyn till hur mycket plats olika regioner skulle behöva om alla svenskar skulle ha lika mycket plats att leva på. Stockholm-Solna skulle exempelvis utgöra en mycket större del av Sverige i en sådan analys. Se hela kartan nedan. Färgsättning enda syfte är att tydliggöra gränserna mellan de olika regionerna.
En karta där man tagit hänsyn till hur mycket plats olika regioner skulle behöva om alla svenskar skulle ha lika mycket plats att leva på. Stockholm-Solna skulle exempelvis utgöra en mycket större del av Sverige i en sådan analys. Se hela kartan nedan. Färgsättning enda syfte är att tydliggöra gränserna mellan de olika regionerna. Grafik: Jonas Backlund, Magnus Strömgren.

Det pågår en tyst befolkningsrevolution i Sverige. Storstäder, pendlingsorter, mellanstora städer och landsbygdskommuner påverkas. I serien ”Det delade Sverige” har DN träffat familjer, forskare och politiker som ger sin bild av förändringen. Först ut är professorn som vill ha en ny indelning av landet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in