Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Det finns emotioner och nationskänsla i sådana här saker”

Björn Wahlroos deltar i Finlands 100-årsfirande.
Björn Wahlroos deltar i Finlands 100-årsfirande. Other: Alexander Mahmoud

Tidigare statsministern Göran Persson är senast i raden att kritisera Nordeas flytt till Finland. Han lyfter fram bankens ordförande Björn Wahlroos som nyckelpersonen bakom beslutet. Men Wahlroos slår tillbaka:

– Jag känner inte igen mig i det, han säger till DN.

Nordeas flytt av huvudkontoret till Finland har kritiserats hårt. Flera fackförbund är nu på väg att lämna banken. Senast är att Socialdemokraterna går till Swedbank och tidigare partiledare och statsminister Göran Persson förstår varför.

– Kritiken mot Nordea är rättvis. Nordea har agerat ganska aggressivt och deras agerande har varit främmande för banksektorn. De har varit väldig politiska i deras argumentation - inte minst Björn Wahlroos, säger Göran Persson till Dagens Industri.

Den tidigare alliansregeringen slutförde under 2013 försäljningen av den svenska statens aktier i Nordea, och Persson betonar att det tillät Sampo och dess ordförande Björn Wahlroos att gå in som storägare.

– Vilken roll som Wahlroos spelar i sammanhanget kan man diskutera, men det här visar att en enskild ägare kan få ett väldigt stort inflytande, och det var säkert inte var svenska staten tänkte sig när man sålde aktierna, säger Göran Persson. 

När Björn Wahlroos får höra Göran Perssons uttalande rynkar han lätt på både näsan och pannan. 

– Jag har stor respekt för Göran Persson men känner inte igen mig i det han säger. Är det inte så att den nuvarande regeringen och finansdepartementet egentligen bekräftat att vi hade rätt i det som Göran Persson kallar politiskt, att höjningen av resolutionsavgiften var helt oskälig?

Resolutionsavgiften är den avgift som bankerna betalar till staten för att skydda skattebetalarna vid en ny bankkris. Regeringen föreslog en kraftigt höjd resolutionsavgift för bankerna, vilket upprörde Nordea. I somras backade regeringen och omarbetade avgiften, trots det beslutade Nordeas styrelse att flytta huvudkontoret.

DN intervjuar Wahlroos i samband med att Finsk-svenska handelskammaren håller ett jubileumsseminarium med anledning av att Finland fyller 100 år. Som ordförande för bland annat försäkringskoncernen Sampo, Nordeas största ägare, och skogsbolaget UPM Kymmene är Björn Wahlroos en av landets mäktigaste.

Flyttbeslutet ska formellt fattas av ägarna vid årsstämman i mars nästa år. I DI har nyligen flera ägare, anonymt, berättat att informationen om flytten hittills är bristfällig. De efterlyser mer underlag för att kunna analysera effekterna av en flytt.

Nordeas ledning, med Björn Wahlroos i spetsen, har haft flera möten med andra storägare för att klargöra bakgrunden till flytten.

– Det har varit en bra dialog, men sen fanns det också ett intresse bland ägarna att förstå de ekonomiska effekterna och det kommer vi förstås att förklara, säger Björn Wahlroos och lovar att skriftlig information ska skickas ut till dem i början av december. 

Är du orolig för att flyttbeslutet inte går igenom på stämman?

– Nej, det är jag nog inte. Vi har haft en bra diskussion, mycket saklig, och då vi möttes fanns en stor förståelse för vår argumentation. 

Att Nordeas flytt till Finland orsakar kundflykt är inte speciellt förvånande, anser Björn Wahlroos. 

– Det är alldeles klart att det finns emotioner och nationskänsla i sådana här saker och det är inget jag inte skulle ha full förståelse för. Men säkert tappade vi en del kunder när Nordea flyttade från Finland en gång i tiden, säger han.

När DN kommer in på Metoo-uppropen konstaterar han att det i storföretag är omöjligt att vara säker på att sexuella trakasserier inte förekommer.

– Till och med i er bransch, i organisationer med kanske 50 medarbetare, visar det sig att seniora chefer inte har varit medvetna om det här, säger Björn Wahlroos.

Fakta.Nordeas flytt

Nordea planerar att flytta bankkoncernens säte från Stockholm till Helsingfors den 1 oktober 2018.

Nordeas styrelse fattade beslutet i september i år, efter ett halvårs utredning. Nästa steg är att frågan tas upp på Nordeas årsstämma i vår. Därefter följer tillståndsprövning hos berörda finansmyndigheter i Frankfurt, Helsingfors och Stockholm.

Flyttbeslutet föregicks av en period av hård kritik från Nordea mot den svenska regeringens höjning av de så kallade resolutionsavgifterna för banker och ett förslag om en svensk bankskatt som har skjutits på framtiden.

I kalkylen ingår att Nordea på sikt beräknas tjäna 1,0–1,1 miljarder euro i form av lägre avgifter än vad de hade fått betala om de hade stannat i Sverige.

Källor: TT, Nordea

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.