Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Det går inte att ta genvägar"

I ekonomiförfattaren Anders Ströms är flera tunga näringslivsprofiler intervjuade. Här är citat uttagna ur boken.

Marcus Wallenberg.
Marcus Wallenberg. Other: Lotta Härdelin

Marcus Wallenberg:

"Det går inte att ta genvägar och försöka bygga företag med ett kortsiktigt tankesätt. Att tro att marknaden alltid har rätt leder fel. Marknaden ser inte allt i ett företag. Ju äldre jag blir, desto mer är jag av den uppfattningen."

"I vår familj finns sedan generationer det landsgagneliga som ledstjärna, ett ansvar vid sidan om det rent företagsmässiga. Vi känner ett ansvar för företagen, medarbetarna, aktieägarna och kunderna. Och vårt intresse av att bidra till Sveriges utveckling är lika aktuellt i dag."

Stefan Persson på Nobelbankett. Vid bordet också förre moderatledaren Anna Kinberg Batra och sångerskan Patti Smith.
Stefan Persson på Nobelbankett. Vid bordet också förre moderatledaren Anna Kinberg Batra och sångerskan Patti Smith. Other: Jonas Ekströmer/TT

Stefan Persson, H&M:

"I debatten hör vi det igen. En negativ inställning till ägande. Ingen annanstans i Europa förs den diskussionen. I Asien och USA samverkar myndigheter, samhället och företagen för att utveckla en god miljö för entreprenörer. Diskussionen om övervinster och vinsttak som pågår i Sverige nu påminner om 1970-talets företagarfientliga klimat och debatten om löntagarfonder på 1980-talet."

Carl Bennet.
Carl Bennet. Other: Thomas Ohlsson

Carl Bennet, Getinge:

"Som ägare och företagsbyggare måste man inse att man har ett ansvar för samhället som företaget verkar i. Det gör att man måste dela med sig på olika sätt."

Louise Lindh.
Louise Lindh. Other: JANERIK HENRIKSSON/TT

Louise Lindh, vd och tredje generationen Lundberg:

Som ung tjej bland äldre herrar var det inte helt lätt i början, men eftersom det inte var någon som förväntade sig att jag skulle kunna något, kunde jag ställa alla dumma frågor jag ville. Och jag vågade göra det. Det gjorde att jag lärde mig mycket."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.