Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Det här är naturligtvis väldigt positivt”

Företaget Northvolt har bestämt sig för att förlägga sin batteritillverkning i Västerås och Skellefteå.

– Det här är naturligtvis väldigt positivt för de här två orterna, och det är också positivt för Sverige, säger Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH och forskningsledare på Entreprenörskapsforum.

– Vi har sett i forskningen att mer teknologiintensiv produktion tenderar att ha större spridningseffekter till den övriga lokala och regionala ekonomin.

Han tycker att valet att lägga utvecklingsarbetet i Västerås är rätt.

– Där kar man förvänta sig att den typen av verksamhet generar jobb inom andra sektorer. Den produktion som planeras i Skellefteå kommer också att generera sådana spridningseffekter, men förmodligen på lite lägre nivåer.

Vad säger du om förutsättningarna att få ihop finansieringen?

– Det är en dyr historia. Samtidigt är det något som ligger väldigt väl i tiden. Alla ska ju satsa på eldrift inom fordonsindustrin. Så det skulle förvåna mig om man inte lyckas så ihop en finansiering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.