Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Det här är Panamadokumenten

Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama City, Panama.
Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama City, Panama. Foto: Arnulfo Franco / AP

Här är en snabbsammanfattning av den jättelika dataläckan Panamadokumenten.

Foto: Dokumenten visar hur den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca hjälpt mängder av politiker, idrottsprofiler, maffiabossar och andra rika människor att gömma undan förmögenheter genom att skapa brevlådeföretag för skatteplanering i skatteparadis runt om i världen.

Foto: Mossack Fonseca verkar bland annat i Schweiz, Cypern, Brittiska Jungfruöarna, Jersey och Guernsey. Företaget har stark anknytning till Storbritannien.

Foto:


Foto: De sammanlagt 11,5 miljoner dokumenten – den största läckan hittills i världen –  bevisar skatteplanerande aktiviteter från 1977 till 2015. De läcktes först av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Därefter har den internationella organisationen för grävande journalistik ICIJ fungerat som samordnare och fördelat arbetet med att granska papperen och publicera avslöjandet på 370 journalister i 76 länder. Svensk granskare har varit SVT:s Uppdrag Granskning.

Foto: Papperen avslöjar att minst 140 politiker och höga tjänstemän runt om i världen har eller har haft innehav i brevlådeföretagen. Bland nuvarande politiska ledare som berörs märks Islands och Pakistans premiärministrar och Ukrainas och Argentinas presidenter.

Foto: Alexei Nikolsky/AP

Foto: Flera personer i den ryska presidenten Putins närmaste krets knyts också till Mossack Fonsecas placeringsupplägg. Två miljarder dollar har på detta sätt slussats genom skuggföretag från dessa ryska koryféer. Däremot har inte Putins eget namn dykt upp.

Foto: Den starkaste svenska kopplingen är att storbanken Nordea varit bland de mer aktiva bankerna när det gäller att be Mossack Fonseca om hjälp med att upprätta skatteplaneringsföretag åt klienter. Nordea har varit aktiv mellanhand till mellan 300 och 400 brevlådeföretag, enligt SVT.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Foto: Nordea säger självt att banken sedan 2009 har slutat med verksamhet som inte skulle klara en juridisk granskning. Enligt SVT:s granskare figurerar dock banken i Panamadokumenten även efter 2009.

Foto: Flera film- och idrottsstjärnor dyker upp bland handlingarna, som skådespelaren Jackie Chan och fotbollsspelaren Lionel Messi. Messi och hans far har varit ägare till ett Panamaregistrerat företag upplagt av Mossack Fonseca.

Foto: Mossack Fonseca har under många år opererat under radarn men har på senare tid hamnat mer i ljuset sedan rättsvårdande myndigheter i Tyskland och Brasilien börjat granska dess verksamhet.

Foto: Det är inte i sig olagligt att upprätta den här typen av brevlådeföretag för förmögenhetsplacering utomlands, offshorekonstruktioner som det ibland kallas. Det kan finnas legitima skäl för detta. Men konstruktionerna kan också utnyttjas för penningtvätt och skatteflykt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.