Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/det-har-betyder-nya-avtalet-mellan-kina-och-usa/

Ekonomi

Det här betyder nya avtalet mellan Kina och USA

Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s president Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

Ett första handelsavtal mellan USA och Kina har skrivits under. Detta efter den över ett år långa handelskonflikten som skakat världsekonomin. 

– Det är positivt, men det betyder inte att detta är över, snarare vapenvila, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare. 

Handelskonflikten mellan USA och Kina kan snart gå in i en ny, lugnare, fas. Under onsdagseftermiddagen, svensk tid, möttes president Trump och Kinas vice premiärminister Liu He i Vita huset för att skriva under ett första avtal. 

Konflikten har pågått i över ett år, med strafftullar och svarstullar om vartannat. Det totala värdet av handel som USA infört tullar på uppgår till ungefär 550 miljarder dollar, enligt Stockholms Handelskammares beräkningar. Eller 5.216 miljarder kronor. 

Omvänt har Kina infört extra avgifter på handel motsvarande drygt 185 miljarder dollar, motsvarande 1.750 miljarder kronor. 

– Det är nästan uteslutande all handel länderna emellan som drabbats av olika typer av tullar på olika nivåer, och det är väldigt unikt skulle jag vilja säga. Sedan andra världskrigen har den här magnituden av konflikter varit väldigt ovanlig, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.  

Det nya avtalet är ett ”fas ett-avtal”. En del av de amerikanska tullarna har sänkts i utbyte mot att Kina lovar att köpa mer av vissa amerikanska varor, som jordbruksvaror, energi och tillverkningsvaror. 

USA har bland annat gått med på att halvera strafftullarna som infördes den 1 september, på en lista med varor värda 120 miljarder dollar, till 7,5 procent. Kina har å sin sida gått med på att öka sina köp av amerikanska varor och tjänster med minst 200 miljarder dollar de kommande två åren, uppger Reuters.

Donald Trump har skrivit på Twitter att han senare kommer att resa till Kina där samtal om fas två ska fortsätta.   

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212014713808273410?s=20

USA har ett så kallat handelsunderskott mot Kina. Det vill säga att de köper mer av Kina än vad Kina köper av USA. Det ser Trump som en svaghet, men enligt Stefan Westerberg är det ett gammalmodigt sätt att se på saken. 

– Han kopplar en negativ handelsbalans till något dåligt och att USA inte har någon konkurrenskraft, men i realiteten är det inte så enkelt, säger Stefan Westerberg. 

Köpkraften är till exempel högre hos amerikanska konsumenter och en stor del av det Kina exporterar är nödvändigtvis inte alltid producerat i Kina, förklarar han. 

– Det kommer, ur USA:s synvinkel, att bli en jämnare balans i och med det här, men det är ett lite förlegat sätt att se på handelsbalans. 

Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild

Spänningarna mellan länderna har blivit allt värre i princip från att de första tullarna infördes sommaren 2018, och konflikten har legat som ett svart moln över världsekonomin. Att det nu ser ut att bli en vändning är positivt både för den globala ekonomin och för den svenska, menar Westerberg. 

– Handelskriget har varit ett av de stora orosmolnen som påverkar hela den globala konjunkturen och en väldigt stor del av vår ekonomi är kopplad till att exportera varor och tjänster. Om konjunkturen försämras så försämras de möjligheterna, säger han och poängterar samtidigt att man inte ska vara allt för optimistisk. 

Läget kan förändras snabbt och det finns orosmoln kvar. 

– Det gäller ju att Kina implementerar detta också. Det är en sak att skriva under ett avtal och en annan att faktiskt genomföra något. Det här är ett steg på vägen, men det betyder inte att handelskriget är över. Snarare att vi har ett vapenstillestånd och att man förhandlar om hur relationen ska se ut framöver, säger Stefan Westerberg.