Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Det här händer med amorteringskravet

Foto: Nicklas Thegerström

Amorteringskravet har hamnat på dagordningen igen. Vad är det senaste som har hänt? Blir det något amorteringskrav och hur kommer det att se ut? DN:s Maria Crofts reder ut.

De senaste dagarna har förslaget om amorteringskrav på bolån blivit aktuellt i nyhetsflödet igen. Men det är inte alltid lätt att hålla reda på alla turer som krävs innan ett förslag blir verklighet.

När det gäller amorteringskravet är det extra komplicerat eftersom det tidigare förslaget, som alla räknade med skulle införas, skrotades innan det blev verklighet förra året.

Vad är det som har hänt de senaste dagarna?

– Riksdagens finansutskott har behandlat ett lagförslag som regeringen har lagt fram. Förslaget går ut på att lagen ska klargöra att regeringen, eller en myndighet, har rätt att besluta om krav på amorteringar. I praktiken innebär det att Finansinspektionen tar fram föreskrifter som godkänns av regeringen.

Varför måste lagen ändras?

– När amorteringskravet skulle införas förra året visade det sig att det var oklart om regeringen kunde fatta beslut om en sådan förändring. Med den nya lagen finns det inget tvivel om att regeringen kan besluta om amorteringskrav eller ge en myndighet in uppdrag att göra det.

Har utskottet kommit fram till något mer?

– Ja, finansutskottet har med ytterligare tre saker som kommer att lagstadgas. Att amorteringskravet inte ska gälla skogs- och jordbruksfastigheter, att de som köper nyproducerade bostäder ska undantas från kravet i fem år och att kravet bara ska gälla nya lån.

Vad händer nu?

– Lagen som ger regeringen rätt att besluta om amorteringskravet klubbas i riksdagen på onsdag i nästa vecka, den 23 mars. Sedan börjar den nya lagen gälla från den 1 maj.

Nästa steg är att Finansinspektionen tar fram ett nytt förslag till amorteringskrav och om allt går som det är tänkt införs kravet den 1 juni.

Hur ser amorteringskravet ut?

– Det vet vi inte än när det gäller alla detaljer. Finansinspektionen lade fram ett förslag om amorteringskrav i december förra året men det kan ändras i vissa detaljer. När den nya lagen är på plats den 1 maj kommer Finansinspektionen att ta fram ytterligare ett förslag till nya regler som är tänkta att börja gälla från den 1 juni.

Men något måste väl vara klart?

– Ja, själva grundbulten i amorteringskravet är att nya bolån ska amorteras med 2 procent om året ner till 70 procent av bostadens värde och så vidare ner till 50 procent. Där blir det högst sannolikt ingen förändring.

Vad kan ändras?

– En intressant fråga är vilka regler som ska gälla för den som bor kvar i sin bostad och tar ett tilläggslån till exempel för att renovera. Med Finansinspektionens förslag från december aktiverar ett tilläggslån amorteringskravet om det sammanlagda lånet överstiger 50 procent av bostadens värde. Det innebär att månadsutgiften kan öka med 6.000-7.000 kronor när lånet ska amorteras ner till 50 procent.

Varför kan det bli en förändring här?

– Det beror på att Finansutskottet understryker i den nya lagen att amorteringskravet bara ska gälla nya krediter och inte påverka redan ingångna kreditavtal. Det gör att det finns en öppning för att tillämpa särskilda regler för tilläggslån. Men hur det blir får vi se senare i vår när det slutliga förslaget presenteras.

Läs mer. Amorteringskravet
  • Nybyggen slipper amortering i fem år
    Det blir nya amorteringskrav på nya bostadslån från och med i sommar. Lån till nybyggda bostäder undantas i fem år, inte för alltid som tidigare föreslagits. Riksdagens finansutskott förtydligar att de nya amorteringskraven enbart ska gälla nya lån.
  • Grönt ljus för amorteringskrav
    Ett amorteringskrav kommer att införas 1 juni. Det sedan regeringen och allianspartierna har kommit överens om dess utformning, uppger Dagens Industri.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.