Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Det hemliga spelet bakom Swedbanks kulisser

02:40. Anders Sundström blir inte omvald som ordförande i Swedbank.

Så var ordförande Anders Sundströms saga på Swedbank all. På kort tid har flera höga chefer försvunnit ur banken i årets största skandal i svenskt näringsliv. DN kan berätta om det hemliga spelet bakom kulisserna.

Vid 17-tiden i tisdags ringde Anders Sundströms mobil. I kängor, utan jacka, stod han på Luleå flygplats där han precis lämnat sin särbo. I luren hade han Lennart Anderberg, ordförande för Swedbanks valberedning.

Sundström fick inte vara kvar som ordförande. Valberedningen hade ändrat sig.

Norrbottningen skulle egentligen tillbaka till sitt hus i Siknäs där han precis åkt längdskidor på isen. I stället tog han nu flyget till Stockholm för att konferera med valberedningen under kvällen.

I början av februari föreslog valberedningen att Anders Sundström skulle få behålla klubban, men sedan dess hade missnöjet hos andra ägare tilltagit.

Läs mer: DN:s rapportering om Swedbank

Det handlade framför allt om att vd Michael Wolf fått sparken på dagen, finanschef Göran Bronner skulle avgå till sommaren. Finansinspektionen utredde om banken hade följt reglerna när Michael Wolf och Anders Sundström tillåtit att höga chefer på banken, inklusive Göran Bronner, fick göra stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet. Ägarna ogillade turbulensen eftersom det drabbade banken och aktien.

Jens Henriksson, vd för storägaren Folksam, hade fått det allt hetare om öronen. Han var tidigare statssekreterare (S) och partikamrat med den före detta S-ministern Anders Sundström.

Dessutom hade Anders Sundström som tidigare vd för Folksam varit med om att rädda Swedbank i finanskrisen. Sundström jobbade fortfarande i försäkringsbolagets lokaler, i ett kontor hyrt av Swedbank och KF, där Anders Sundström också är ordförande. Och KF kontrollerade indirekt Folksam genom att ha personer från KF i försäkringsbolagets styrelser.

Jens Henriksson satt i bankens valberedning tillsammans med Anders Sundström, Sparbanksgruppen, Sparbanksstiftelserna och pensionsbolaget Alecta.

Tidigt tisdag morgon tog skåningen Jens Henriksson flyget från Malmö till Stockholm. Han lämnade familjen i Skåne för att träffa Swedbanks andra stora ägare och diskutera frågan om Anders Sundström kunde sitta kvar som ordförande eller inte.

Valberedningen – utom Anders Sundström som åkte skidor på isen vid Siknäs – och de övriga ägarna träffades hos Sparbanksgruppen på Vasagatan i Stockholm. Där framgick det med all önskvärd tydlighet att AMF, Första AP-fonden och SEB fonder inte längre hade förtroende för Sundström.

Valberedningen gick vidare till en adress på Norrmalm, men strömmen gick. Återsamling hos Alecta på Regeringsgatan. Här beslutade sig valberedningen för att backa. Sundström kunde inte få fortsätta som ordförande.

När Anders Sundström fått beskedet och flugit ner pratade han igenom situationen med valberedningen.

– Jag vet inte vilka ägare som var emot, men jag har fått veta att ägare med runt 10 procent av aktierna var emot och valberedningen ville ha konsensus, säger Anders Sundström till DN.

Klockan 8 på onsdag morgon gick pressmeddelandet ut. Valberedningen petade Sundström och föreslog att vice ordförande Lars Idermark, som tidigare varit ordförande, får fatta klubban från och med bankens årsstämma på tisdag.

Men hela historien började långt tidigare.

Solstrålarna glittrade i snön på Djurönäset på Värmdö den 14–15 januari i år. Utandningsluften blev till rök framför ansiktet när hundratalet chefer från Swedbanks svenska bankverksamhet kom dit. Sverigechefen Birgitte Bonnesen ledde konferensen, men även finanschefen Göran Bronner och dåvarande vd:n Michael Wolf var med.

Göran Bronner och Michael Wolf förklarade hur det kunde komma sig att höga chefer på banken, inklusive Göran Bronner, fått göra stora privata affärer, främst fastighetsaffärer. Både Michael Wolf och ordförande Anders Sundström hade godkänt sidoverksamheten.

 

Michael Wolf hade länge varit populär i banken, men på det här så kallade ledarmötet blev stämningen nästan fientlig, enligt en källa

 

I en av affärerna gick Göran Bronner våren 2012 in som stor ägare i industribolaget Vinovo som, enligt Dagens Industri, hade lån i Swedbank och inte klarade lånevillkoren utan förhandlade med banken om dem. Bronner blev ordförande för bolaget.

– Hur kunde de godkänna det? Det här är ingen gråzon, det är ett sådant övertramp så det finns inte. Det här företaget som Bronner gick in i kommer aldrig att ha problem med att Swedbank säger upp lånen, säger en bankchef till Dagens Nyheter.

Michael Wolf hade länge varit populär i banken, men på det här så kallade ledarmötet blev stämningen nästan fientlig, enligt en källa. Det järngäng som han hade byggt upp, med bland annat gamla vänner som Göran Bronner, hade korroderat.

Bland toppcheferna närmast honom fanns – förutom Göran Bronner och Birgitte Bonnesen – Baltikumchefen Priit Perens, produktchefen Jonas Erikson, riskchefen Anders Karlsson, personaldirektören Lars Friberg samt kommunikationschefen och chefsjuristen Cecilia Hernqvist.

Foto: Jessica Gow TTI början av februari hade dåvarande vd:n Michael Wolf fått sparken. Foto: TT

 Redan under hösten 2015 hade järngänget börjat krokna. Flera saker spelade in, bland annat hade Michael Wolf varit betydligt mindre engagerad i själva banken utan mer varit ute i de samhällsprojekt banken drev, enligt flera källor.

Medan den innersta kretsen slet fick Wolf en enorm löneförhöjning våren 2014, från 8 miljoner kronor i årslön till 13 miljoner. Påslaget berodde på att Swedbank behövde statliga lånegarantier för att överleva finanskrisen och för att få dem fick banken inte ge de fem högst betalda cheferna bonus eller löneförhöjning. Så fort banken tog sig ur programmet fick Wolf högre lön.

Många hade varit övertygade om att Michael Wolf skulle sluta när han i juni 2014 flyttade huvudkontoret från Stockholms innerstad till en nybyggd modern skapelse i vitt och glas i Sundbyberg. Göran Bronner skulle ta över, gissade många, trots att Bronner själv nekade.

– Bronner är som ett kärnkraftverk som håller i gång hela firman med sin frustande intelligens och energi och sitt ifrågasättande. Han är precis som en ledare ska vara enligt managementböckerna. Du har inte många sådana i Sverige, säger en insatt person.

Att driva bank hade alltmer blivit en fråga om att uppfylla drösvis av regler. Och Michael Wolf var inte detaljernas man. När det var svåra frågor om risk, kapital och strategi vände han sig till Göran Bronner.

Göran Bronner stämde alltid av med Michael Wolf, men eftersom Bronner ofta var övertygad om vad som var bäst fick Bronner oftast som han ville.

Läs mer: DN:s rapportering om Swedbank

I vanliga fall har den smidige Michael Wolf en sådan total närvaro när han kliver in i ett rum att han lätt hanterar läget. Men i skärgårdsidyllen på Djurönäset fungerade inte hans magi längre.

Det som huvudsakligen hade tippat över vågskålen mot honom var de fastighetsaffärer som Dagens Industri rullat upp under hösten. Röda varningslampor hade blinkat i de anställdas inre. Birgitte Bonnesen, som sägs vara en mycket rak person, sa redan då till Michael Wolf att hon tyckte att det hela var olämpligt, enligt en källa.

Nu höll Finansinspektionen på att utreda affärerna och bankens regelverk för sidoverksamheter.

Storbolagschefen Magnus Gagner Geeber, som gjort fastighetsaffärer med Göran Bronner, hade fått sparken i december 2015.

Inte hjälpte det Michael Wolf att bankens kommunikation hackade under hösten. När Wolf började på banken anställde han pr-konsulten Thomas Backteman som sköld, men efter några år fick i stället chefsjuristen Cecilia Hernqvist bli kommunikationschef, eller snarare vakthund. Ett tecken på att Swedbank lade locket på.

– Moren har gjort sitt, moren kan gå, kommenterar en källa förloppet med Backteman.

När Dagens Industri kom med det ena avslöjandet efter det andra om fastighetsaffärerna, var Cecilia Hernqvists instinkt att ledningen inte skulle säga så mycket till journalister. Effekten blev att banken inte förklarade sig ordentligt förrän Michael Wolf till slut lät sig intervjuas.

På Djurönäset hade flera av Michael Wolfs närmaste kollegor fått nog.

Relationen mellan den lite slängige Michael Wolf och den stabile Anders Sundström hade alltid varit spänd.

När Michael Wolf kom till banken mitt i brinnande finanskris stod institutet vid konkursens rand. Wolf vågade inte tacka ja till uppdraget förrän ägarna förbundit sig att stoppa in pengar och staten hade ordnat så att skattebetalarna skulle garantera bankens lån.

Ända sedan Michael Wolf blev vd hade han – liksom många andra koncernchefer – varit inriktad på att se till aktieägarnas bästa. Det vill säga optimera bankens vinst, värde och aktiekurs.

Anders Sundström hade givetvis också velat höja värdet på banken, som var helt nedtryckt, men han månade även om att sparbankerna skulle ha bra avtal med Swedbank. Sundström hade varit vd för Pitedalens sparbank – efter att hans ministerkarriär var över – och sparbankerna hade, tillsammans med Folksam, varit med om att rädda Swedbank i finanskrisen. Både sparbankerna och Folksam var stora ägare. Relationen med sparbankerna var viktig. Vissa kunder ville säkert också att bankens ursprung i sparbanksrörelsen skulle märkas.

Foto: Lisa MattissonFinanschef Göran Bronner. Foto: Lisa Mattisson

I krisen var Michael Wolf och Göran Bronner stenhårda mot sparbankerna, som lutade sig mot Swedbank i stormen.

Anders Sundström retade sig, enligt uppgift, på Michael Wolfs stora självförtroende och hans attityd som antydde att Sundström inte kunde bankverksamhet. Sundström krävde respekt och han lade mycket tid på att sätta sig in i svåra frågor.

När Wolf och Sundström tyckte olika i sakfrågor vek Wolf ner sig. Anders Sundström var högsta höns och visste dessutom vad han ville, medan Michael Wolf inte vara lika bestämd. På så vis hade samarbetet fungerat.

Men nu hade banken gjort sin värderesa. Aktien hade gått upp 780 procent sedan Wolf tillträdde och banken stod stabil. Den utvecklingen gick inte att upprepa. Nu gällde det att fokusera på andra saker, till exempel på att göra kunderna nöjdare. I kundundersökningar harvade Swedbank rätt långt ner medan de fristående sparbankerna hade nöjda kunder. Något som Sundström irriterade sig på.

Dessutom visade den medarbetarundersökning som banken gjorde hösten 2015 på missnöje med Michael Wolf. Med tanke på alla rationaliseringar och stängningar av kontor var det kanske inte så konstigt. Men missnöjet var större ju högre upp i banken de som svarade på enkäten satt. Och det verkade inte bara handla om att huvudkontoret flyttat ut från innerstaden. Vissa tvekade om vem som egentligen var chef: Wolf eller Bronner.

Swedbanks styrelse kände till en del om vad som försiggick i banken eftersom de måste ha kontakter på olika nivåer i institutet, då mycket handlar om att se till att alla regler följs.

När ledningen i januari 2016 fått nog av Wolf snappade Anders Sundström läget. Wolf kunde inte sitta kvar längre.

Mitt i allt detta hörde en person i banken av sig till Anders Sundström om att Michael Wolfs aktieaffärer i det lilla it-bolaget Oniva Online Group var suspekta. Bolaget hade lån i Swedbank och banken hade därmed insyn i företaget när affärerna skedde, 2013 och 2014.

Att de kom i dagen just då berodde på att Swedbanks anställda blivit uppmanade att höra av sig om konstigheter efter skandalen med fastighetsaffärerna.

Anders Sundström lät i all tysthet utreda saken och anlitade advokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger. Fredag den 5 februari skickade han in en anmälan mot Wolf till Finansinspektionen som vidarebefordrade den till Ekobrottsmyndigheten.

 

Sundström ville sammankalla styrelsen för att sparka Wolf. Men advokaterna Strandberg och Kullinger hade tolkat lagen som att Sundström inte fick andas en stavelse om anmälan.

 

Nu var den annars så lugne Anders Sundström uppenbart stressad. Tänk om informationen läckte? Swedbanks vd misstänkt för insiderbrott.

Att det skulle bli ett ramaskri var ingen underdrift, men det var inte det som främst bekymrade Sundström. I stället var det investerarna, alltså de som ägde aktier och de som köpte bankens kreditbrev på den internationella marknaden. De var redan på helspänn på grund av småskakiga banker på den europeiska kontinenten. Swedbank riskerade att dras med i turbulensen. Och för en bank är förtroende allt eftersom den är beroende av lån från investerarna.

Sundström ville sammankalla styrelsen för att sparka Wolf. Men advokaterna Strandberg och Kullinger hade tolkat lagen som att Sundström inte fick andas en stavelse om anmälan.

Hans Strandberg ringde åklagare Olof Kronlund på Ekobrottsmyndigheten för att fråga om Sundström kunde berätta för styrelsen, men fick inte tag i honom utan skickade ett mejl och bad honom höra av sig under helgen. Det gjorde han inte.

På måndag förmiddag, den 8 februari, fick Olle Kullinger tag i Kronlund som gav Sundström klartecken att tala med styrelsen.

Anders Sundström kallade styrelsen till ett telefonmöte på måndagskvällen, men redan vid lunchtid pratade han med Michael Wolf om att styrelsen skulle ta upp frågan om Wolfs vara eller inte vara som vd.

Foto: Lisa MattissonBirgitte Bonnesen, tillförordnad vd Swedbank. Foto: Lisa Mattisson

Sundström försökte få tag i Sverigechefenför att fråga om hon var beredd att ta över som tillförordnad vd om det skulle behövas. Men hon åt lunch med bankledningen och svarade inte i mobilen. Till slut skickade Cecilia Hernqvist ett sms till henne om att hon skulle gå ut ur mötet och ringa Sundström. Då hon fick frågan tackade hon ja.

Anders Sundström verkar alltså ha varit rätt säker på att styrelsebeslutet skulle gå hans väg.

– Sundström är ohyggligt skicklig som styrelseordförande. Han har en förmåga att styra upp möten och få dem att landa, i konsensus, där han vill, säger den insatta personen.

På styrelsemötet sa Anders Sundström först ingenting om anmälan. I stället diskuterade styrelsen ett vd-byte.

Samtidigt var Anders Sundström ansatt av medierna för att han flugit med hygienbolaget SCA:s privatplan, bland annat till jakter, och godkänt att de höga Swedbankcheferna fick göra fastighetsaffärer vid sidan om.

Få i näringslivet hade klarat sådan kritik, men Anders Sundström var en politisk räv. Om Wolf fick gå skulle naturligtvis Sundström få skulden i medierna, men när reportrarna förstod att Wolf var brottsmisstänkt skulle vinden vända och allt fokus hamna på Wolf.

En enig styrelse klubbade att sparka Wolf. Inte förrän det var avgjort berättade Anders Sundström om anmälan till Finansinspektionen. Då bestämde sig styrelsen för att kicka Wolf med omedelbar verkan.

Klockan 7 på tisdagsmorgonen den 9 februari gick pressmeddelandet ut: ”Michael Wolf lämnar Swedbank. Birgitte Bonnesen utsedd till tillförordnad vd.”Foto: Lisa Mattisson

Nyheten for nästan som en tromb genom näringslivet, trots att styrelsen höll anmälan till Finansinspektionen hemlig. En framgångsrik vd för en storbank fick gå på dagen. Och ingen efterträdare var utsedd. Dagens Industri skulle skriva 15 sidor om saken i nästa dags tidning.

Telefonkonferensen för medier och analytiker blev kaotisk. Varje gång någon ringde in dränktes Sundströms röst av ett pip. Och som folk ringde. Enligt uppgift ville även förvånade anställda höra vad som sades. Ekonomireportrar tappade humöret. Ord som ”helt galet” och ”parodi” hördes. Banken var tvungen att avbryta och låta Sundström göra ett nytt försök lite senare.

Anders Sundström sa ingenting om anmälan till Finansinspektionen utan talade om att styrelsen ville ha nöjdare kunder och medarbetare. Det hela lät diffust och vagt. Bytte de vd så abrupt för en sådan sak? Sundström fick en fråga om det fanns några skelett i garderoben. Hans svar var att det inte fanns några som han kunde nämna just då. Reportrarna var frågande och ägarna likaså. Ägarna hade inte fått några indikationer på att banken skulle byta ut sin högsta chef. Jens Henriksson fick ett sms om saken samtidigt som pressmeddelandet gick ut.

Jens Henriksson blev inte upprörd. Men det blev andra ägare. Det här var ju inte klokt. Just när det var skakigt på den europeiska bankmarknaden och investerarna nervösa så fockade styrelsen vd så här tvärt, precis som om han vore en skurk och det vore något fel på banken. Styrelsen satte ju hela banken på spel, ansåg vissa.

– Att de hade en telefonkonferens och inte en presskonferens visar att de inte tänkt igenom det här. Sundström trodde inte att det var en så stor sak att sparka vd. Men att sparka vd för en bank har med förtroende att göra, säger en ägare.

Inte blev ägarna gladare då de möttes av journalister när de dagen efter, klockan 12.30, kom till ett ägarmöte på Swedbanks moderna huvudkontor med många ljusgårdar. Här fanns bland andra Carina Lundberg Markow från Folksam, Lennart Anderberg från sparbankerna, Hans Ek från SEB fonder, Jan Andersson från Swedbank Robur fonder, Erik Durhan från Nordea fonder, Ramsay Brufer från Alecta och Anders Oscarsson från AMF.

 

Aktien hade gått ner och stora värden var utplånade. Fortfarande kände ingen utomstående till anmälan om misstänkt brott.

 

Åtminstone en av de institutionella ägarna var rejält upprörd. Aktien hade gått ner och stora värden var utplånade. Fortfarande kände ingen utomstående till anmälan om misstänkt brott. Utifrån sett såg det ut som att styrelsen hade överreagerat. Det var en sak att vilja byta vd, den tanken kunde många köpa, men en helt annan sak att slänga ut Wolf på dagen. Frågetecknen var större efter mötet än före.

Turbulensen hade fått Swedbank att ta in pr-konsulten Anders Lindberg, L:et i den stora firman JKL, men det var mest locket på som gällde.

En blek Anders Sundström stod fredag eftermiddag den 12 februari längst fram i hörsalen med sluttande golv på Swedbanks huvudkontor. Han såg liten ut där längst ner, flankerad av Hans Strandberg och Olle Kullinger. Vid lunchtid hade Dagens Industri avslöjat att Swedbank hade anmält Michael Wolf för misstänkt brott, men inte för vilket brott. Nu höll en slipslös Sundström i gråblå kostym presskonferens.

För ovanlighetens skull läste den skicklige kommunikatören och före detta politikern innantill. Han förklarade att han hade varit tvungen att hålla tyst om anmälan. Inte ville han säga vad anmälan gällde heller. På presskonferensen nämndes ingenting om Oniva.

Med tanke på att banken hade så stora problem med att ordna en telefonkonferens inför det planerade tillkännagivandet att Wolf skulle få gå var många häpna över att denna tillställning, som framställdes som impromptu, triggad av DI:s avslöjande, var så välregisserad. På drygt tre timmar hade Sundström lyckats få dit två toppadvokater och skrivit ihop en text att läsa upp. Vissa misstänkte att Sundström läckt nyheten till DI och förberett sig.

Anders Sundström hade nämligen fått löpa gatlopp i medierna för att ha fockat Wolf så hastigt. Många skribenter såg det som ett försök av Sundström att rädda sitt eget skinn i skandalen runt fastighetsaffärerna.

Nu gick vissa ägare, representanter för institutioner, i taket. Först Sundströms diffusa prat om varför Wolf fick gå, sedan hans diffusa svar om skelett i garderoben. Och så dök ett benrangel, modell större, upp. Om de hade varit ägare av kött och blod hade inte detta inträffat, resonerade de. Sundström struntade helt enkelt i dem för att de representerade institutioner och andra konstellationer. Journalisterna hade ju mer koll på vad som hände i banken än de hade som ägare, ansåg vissa.

Så fort Michael Wolf fick sparken hade han tagit pr-konsulten Thomas Backteman till heders igen. På fredag kväll gick Wolf ut i en intervju med DI där han sa sig tro att han själv var den visselblåsare som uppmärksammat Sundström på felaktigheter. Men han pratade om fel saker eftersom han inte visste att det hela gällde Oniva. Det spelade ingen större roll, intervjun gav honom sympatier.

På måndagen den 15 februari var det dags för ägarna att åter ta taxi ut till Swedbanks moderna kontorsskapelse. Nytt ägarmöte, med samma information som Sundström hade gett till pressen på fredagen.

Dagen därpå avslöjade Dagens Industri att anmälan gällde affärer i Oniva. Någon hade uppenbarligen läckt och de sympatier som Wolf vunnit på fredagskvällen minskade betydligt.

– Anders Sundström har hanterat sanningen med stor varsamhet. Han har disponerat den väl i lagom mängder till olika intressenter, säger en ägare sarkastiskt.

Enligt DI misstänks Michael Wolf för att ha ringt och hört sig för om Oniva i banken, vilket är otillåtet. Wolf kände även Onivas dåvarande vd och storägare Urban Johansson som har varit med och ordnat tennisen i Båstad, ett av näringslivets vattenhål som Michael Wolf frekventerat. Dessutom fanns flera kända personer bland Onivas ägare, bland annat finansmannen Erik Penser enligt DI, vilket gjorde det attraktivt att vara med.

Enligt några av DN:s källor kan Wolfs intresse för att köpa aktier i Oniva ha handlat om vänskapsrelationer eftersom Michael Wolf är en person som gärna håller sig väl med alla och har ett brett kontaktnät.

Anders Sundström och bankledningen insåg att de måste försöka lugna internationella investerare. Anders Sundström, Göran Bronner och chefen för investerarrelationer, Gregori Karamouzis, gav sig enligt uppgift ut på en investerarturné till bland annat London och New York för att förklara läget.

Det var självfallet att Göran Bronner skulle följa med och inte Birgitte Bonnesen. Göran Bronner var, enligt uppgift, självskriven som ny vd. Att han inte fick bli tillförordnad vd berodde på att styrelsen ville avvakta Finansinspektionens undersökning.

Bronner hade dessutom alltid kommit utmärkt överens med Anders Sundström. De var båda tydliga och Göran Bronner visade respekt för sin ordförande.

Att Göran Bronner tidigare hade sagt att han inte var intresserad av jobbet utan var en finansdirektörsperson tog ingen på allvar nu. Han hade lätt för att kommunicera och kunde vara mer utåtriktad om han ansträngde sig, även om han inte hade samma karisma som Michael Wolf.

Problemet var att utredningen dröjde och Swedbank behövde en ny vd så snart som möjligt, helst före kvartalsrapporten den 26 april.

Finansinspektionen ville inte ge något förhandsbesked om vartåt utredningen lutade. Bronners sits blev alltmer osäker. Till slut sa Göran Bronner upp sig. På måndag morgon den 21 mars gick pressmeddelandet ut. Riskchefen Anders Karlsson ska ta över Bronners jobb i sommar.

Nu stod banken alltså utan vd, utan storbolagschef och utan riskchef.

Foto:  Paul HansenAnders Sundström lät bitter när han iklädd grå kostym och uppknäppt vit skjorta mötte medierna i onsdagsmorse. Han klagade på hur institutionerna hade agerat när de tidigare inte velat uttala sitt förtroende för honom.

– Jag tror att institutionerna i framtiden kommer att vara de helt dominerande ägarna. Om de svenska företagen ska utvecklas på ett bra sätt måste svenska institutioner vara mycket tydligare om de har förtroende eller inte. Den här typen av kommentarer att ”vi inte vet om vi har förtroende (för ordförande reds anm)” och ”vi tar ställning på stämman” är inte okej, sa han till DN efter pressträffen.

På pressträffen fick sig Michael Wolf en släng av sleven, men ändå hävdade Anders Sundström att han inte var bitter.

– Det känns lite vemodigt, sa han till DN.

På årsstämman i Dansens hus i Folkets hus i Stockholm på tisdag den 5 april gör Anders Sundström sin sista dag i banken.

Foto i text: Lisa Mattisson


Om reportaget.

Reportaget har kommit till genom intervjuer med ett antal källor i flera veckors tid.

Journalisten Birgitta Forsberg har tidigare skrivit boken ”Fritt fall – Spelet om Swedbank” som handlar om hur banken var nära att gå omkull i finanskrisen.

Swedbank räddades av svenska skattebetalare, Folksam, sparbankerna och andra ägare samt av Lettland som vägrade att devalvera sin valuta trots att det betydde extremt hårda nedskärningar för letterna.

Fördjupning. Swedbank
  • Sundström och Wolf fick inte ansvarsfrihet
    En sammanbiten Anders Sundström lämnade omedelbart lokalen när Swedbanks stämma avslutades på tisdagseftermiddagen.
    Varken han eller sparkade vd:n Michael Wolf fick ansvarsfrihet.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.